Головна - Новини - «Як воно може досі бути так?» У Харкові вимагають прибрати скульптуру «дружби народів»

«Як воно може досі бути так?» У Харкові вимагають прибрати скульптуру «дружби народів»

Час прочитання: 2 хв

Активісти громадської ініціативи «Деколонізація.Україна» вимагають прибрати  з Харківського мосту скульптуру, що символізує дружбу України та Росії.

«Люк» розповідає, чому це важливо.

Проблемна скульптура

Представники громадської ініціативи «Деколонізація.Україна» звернули увагу міської влади на скульптуру на Харківському мосту. Активісти вимагають демонтувати її і планують надіслати відповідне звернення до Харківської міської ради.

«Станом на сьогодні в центрі міста на Харківському мосту стоять фігури українця і росіянина, які символізують так звану “дружбу народів”. Як воно може досі бути так? пишуть вони у своєму Telegram-каналі. — Враховуючи те, що закон про деколонізацію було підписано, ця тема зараз знову на слуху».

Фото: «Деколонізація.Україна»

Залізобетонний міст через річку Харків збудували у 1954 році, до 300-ї річниці Переяславської ради. Цю подію тогочасна радянська історіографія назвала «возз’єднанням України з Росією»

На мосту поставили дві скульптури, одна з яких зображує робітника та селянку, а інша — українця та росіянина у національному вбранні, які тримаються за руки. Остання й обурила активістів «Деколонізація.Україна».

Закон про деколонізацію почне діяти у липні

Минулої п’ятниці, 21 квітня, Президент підписав Закон, який засуджує та забороняє пропаганду російської імперської політики, а також спрямований на деколонізацію української топоніміки.

Закон набирає чинності через три місяці після опублікування. Він діятиме схоже до закону про декомунізацію: органи місцевого самоврядування мають шість місяців, аби демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, що уславлюють російську імперську політику, а також перейменувати відповідні топоніми.

Якщо партії або інші громадські організації ігноруватимуть вимоги Закону, обласна влада може заборонити їхню діяльність через суд.

Закон також містить запобіжники від саботажу. Якщо місцеві органи влади не перейменували топоніми протягом шести місяців, це має зробити голова обласної державної адміністрації. Очільник області зобов’язаний здійснити демонтаж чи перейменування протягом наступних трьох місяців.

В рамках декомунізації у Харкові вже перейменували 268 вулиць, шість станцій метро, сім районів та декілька парків і скверів. Процес деколонізації в місті триває.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк