Головна - Новини - Терехов оголосив про експертизу трьох пошкоджених будинків в центрі міста

Терехов оголосив про експертизу трьох пошкоджених будинків в центрі міста

Час прочитання: 3 хв

9 травня харківський міський голова Ігор Терехов повідомив на брифінгу про додаткове обстеження трьох пошкоджених російськими ракетами будинків у центрі міста — по вулицях Мироносицькій і Свободи. Ці будинки міська влада збиралась знести, поки мешканці не почали протестувати.

«Люк» розповідає подробиці. 

Що передувало цій заяві?

Наприкінці березня цього року Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила знести два частково зруйнованих російськими обстрілами житлові будинки на вулиці Мироносицькій і один — на вулиці Свободи. Відповідну постанову підписав голова Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) Олег Синєгубов.

Мешканці пошкоджених будинків обурилися таким рішенням і надіслали до Харківської міської ради колективну скаргу. Їх головна претензія полягає у тому, що постанова комісії містить суттєві неточності, бо обстеження стану будівель не було. Згодом міський голова Ігор Терехов погодився відтермінувати знесення до отримання результатів сертифікованої експертизи.

Мешканці пошкоджених будинків готові відстоювати свої домівки. Фото: Антон Алохінссон

Що Терехов сказав про обстеження будинків?

Під час свого брифінгу 9 травня Терехов наголосив, що ініціював обстеження будинків, після якого можна буде визначити, чи підлягають вони знесенню.

«Було рішення, яке затвердила ХОВА щодо неможливості відновлення цих будинків. Зараз я звернувся, щоб пройшла інструментальна експертиза, — сказав Ігор Терехов.

Візуально якийсь будинок більш постраждав, якийсь менш. Все залежатиме від того, що дасть нам інструментальна експертиза. Є такі руйнації, які несумісні з подальшою експлуатацією. Це стосується всіх будинків, які отримали значні руйнації. І на Північній Салтівці, і в інших районах».

Експертиза, за його словами, вже проводиться — на це знадобиться близько 40 днів, по її завершенню будуть опубліковані результати. Проте ані виконавців експертизи, ані конкретних дат міський голова не назвав.


UPD: 12 травня Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) надіслав запит до Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, в якому просив надати копії договорів про проведення експертиз вказаних будинків. Проте міськрада відмовилася надати документи, посилаючись на брак часу.

Департамент житлово-комунального господарства запросив додаткові 20 днів на відповідь. Скріншот: ХАЦ

«Оскільки запитувана вами інформація потребує пошуку серед значної кількості даних, а також те, що для її узагальнення, підготовки повної та обґрунтованої відповіді треба використати значний час, остаточна відповідь буде надана у визначений законом термін», — сказано у відповіді Ірини Туз, заступниці директора департаменту.

Термін, про який йдеться у документі, складає до 20 робочих днів, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».


UPD 2: 24 травня 2023 року, вже після офіційної відповіді про брак часу, Департамент ЖКГ уклав з ТОВ «Алдена» три угоди на проведення обстеження технічного стану згаданих будинків. Про це ХАЦ повідомив у своєму розслідуванні.

Якщо у серпні обстеження технічного стану будівель сукупно коштувало 105 тисяч гривень, то цього разу ця послуга обійдеться бюджету міста сумарно у понад півмільйона гривень:

  • Будинок на вул. Мироносицькій, 32 — 151 тис грн;
  • Будинок на вул. Мироносицькій, 34 — 171 тис грн; 
  • Будинок на вул. Свободи, 11/13 — 199 тис грн.
будинки мироносицька 32 експертиза
Договір на обстеження будинку по вул. Мироносицькій, 32. Джерело: ХАЦ

Згодом, 1 червня, в інтерв’ю «Радіо Свобода» Ігор Терехов знову повернувся до питання про три пошкоджені будинки. Він схиляється до позиції обласної адміністрації щодо неможливості їх відновлення:

«Була зроблена так звана інструментальна експертиза, яка показала, що неможливо ці будівлі зберегти у тому стані, в якому вони є зараз, — пояснив свою позицію міський голова. — Це експертиза фундаментів, несучих конструкцій, стропильних систем і огороджуючих конструкцій. Це все, може, і не бачать зараз мешканці. Але це все є в експертизі».

Він також розповів, що спілкувався з деякими власникам квартир у проблемних будинках і пообіцяв провести додаткову експертизу, аби їх заспокоїти:

«У часи війни я розумію напругу людей. І щоб зняти всі емоції, які могли би бути, я сказав таким чином: ми не будемо зараз зносити ці будинки, ми проведемо ще одну незалежну експертизу і будемо базуватися на цих даних, ухвалюючи рішення», — зазначив Терехов.

За його словами, за минулий рік у місті відновили 200 житлових будинків у різних районах Харкова, в тому числі на в’їзді у місто. Усього ж потребують відбудови близько пʼяти тисяч будинків. Сумарні збитки від руйнувань становлять близько 9,5 мільярдів доларів США.

вудбудова харків салтівка
За минулий рік у Харкові відновлено 200 будинків

«Люк» продовжує стежити за ситуацією довкола трьох пошкоджених будинків.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк