Головна - Новини - Міська рада Харкова проводить аудит після скандалів з коштовними тендерами

Міська рада Харкова проводить аудит після скандалів з коштовними тендерами

Час прочитання: 2 хв

У Харківській міськраді проводять позаплановий аудит діяльності одного зі своїх департаментів. Про це стало відомо після суспільного розголосу щодо створення харківською владою непрозорих тендерів для коштовних іміджевих проєктів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

У Харківській міській раді проводять позаплановий аудит Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Департаменту у справах сім’ї молоді та спорту. Про це повідомив речник міськради Юрій Сидоренко.

У опублікованому розпорядженні міського голови Ігоря Терехова йдеться, що підставою для аудиту став лист Салтівської окружної прокуратури від 30 травня. Перевірку мають провести Служба з питань запобігань корупції, Департамент розвитку муніципального менеджменту та Департамент контролю Харківської міськради. Аудит триватиме по 19 липня включно.

Розпорядження провести аудит Ігор Терехов підписав лише через 6 тижнів після листа з прокуратури
Розпорядження провести аудит Ігор Терехов підписав лише через шість тижнів після листа з прокуратури. Джерело: Суспільне.Харків

Що не так з Управлінням?

Нагадаємо, у грудні 2022 року міськрада витратила понад три мільйони гривень на розробку програмного забезпечення для безпілотників. Замовником тоді виступило управління, щодо якого й проводиться перевірка. Тендер без торгів виграв підприємець, пов’язаний з ІТ-бізнесом в Росії. 

Від початку повномасштабної війни міське Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів уклало через платформу Prozorro десятки інших договорів сумнівного призначення, зокрема:

  • Проведення семінарів, тренінгів та навчальних програм — на загальну суму близько 7 мільйонів гривень
  • Забезпечення Школи соціального проєктування та грантрайтингу Open grant school — на суму понад 656 тисяч гривень.
  • Впровадження проєктів щодо роботи з графікою та зображеннями NFT — понад 533 тисячі гривень.
  • Організація танцювального фестивалю «Незламний DANCE» у ТРЦ «Нікольський» — 398 тисяч гривень.
  • Кепки для учасників навчальної програми із розвитку лідерських якостей та комунікативних навичок серед представників ТрО — майже 30 тисяч гривень за 35 кепок.
Міська рада Харкова закупила кепки по 850 гривень
Міська рада Харкова закупила кепки по 850 гривень. Джерело: Prozorro

UPD: За результатами проведеного розслідування Харківська міськрада ліквідує Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів. Його директорку Вікторію Грецьку-Миргородську відстороняють від виконання службових обов’язків. 

Зокрема, директор Департаменту контролю міськради Ігор Резнік повідомив про виявлені масові зловживання у діяльності управління:

«У порушення принципів максимальної економії, ефективності та пропорційності, воно [Управління] укладало договори з певним колом виконавців та постачальників без належного обґрунтування,зазначив він у доповіді. — З укладених договорів незрозуміло, за що саме воно здійснювало оплату за рахунок бюджету територіальної громади».

Ігор Терехов підсумував, що на найближчій сесії міськради, яка відбудеться наприкінці місяця, Управління буде ліквідовано, а Грецька-Миргородська відсторонена від виконання обовʼязків.

«Попереджаю всіх, що до тендерів та бюджету необхідно ставитися дуже уважно», — наголосив він.

Вікторія Грецька-Миргородська (ліворуч) прийшла до міської ради ще за каденції Геннадія Керенеса
Вікторія Грецька-Миргородська (ліворуч) прийшла до міськради ще за каденції Кернеса. Джерело

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк