Головна - Новини - Збитки через загибель тварин у харківському екопарку склали 1,3 мільйона гривень, — Держекоінспекція

Збитки через загибель тварин у харківському екопарку склали 1,3 мільйона гривень, — Держекоінспекція

Час прочитання: 2 хв

Державна екологічна інспекція у Харківській області підрахувала збитки, завдані довкіллю російськими військами через загибель тварин у «Фельдман Екопарку». Вони становлять щонайменше 1,3 мільйона гривень.

«Люк» розповідає подробиці.

Скільки збитків нарахували?

Протягом року харківські інспектори з охорони природного середовища фіксували наслідки російської агресії для довкілля Харківщини. За їх підрахунками, збитки  через загибель тварин у «Фельдман Екопарку» становлять щонайменше 1 280 000 гривень. Екоінспектори передали всі відповідні матеріали до прокуратури.

«Порятунок тварин з екопарку — це подія, яка заслуговує на особливе місце у великій книзі боротьби народу України за життя та свободу у цій страшній війні, написали вони на своїй Facebook-сторінці. — Це історія, яка не лише показує незламну волю та відданість людей, але й виявляє їхній гуманізм та віру у майбутнє».

Що передувало?

З перших днів повномасштабного вторгнення територія «Фельдман Екопарку» перебувала під російськими обстрілами. Упродовж березня 2022-го загинули кенгуру, шимпанзе, орангутан, верблюд, пума, лані, альпаки. Дев’ять оленів загинуло, ще двадцять втекли до лісу. 31 березня правозахисники з UAnimals повідомили про загибель пари бізонів. 

Евакуація вцілілих тварин на безпечну територію до зоопарків інших міст почалася лише у квітні 2023 року. Деякі з них знайшли тимчасовий притулок у Харківському зоопарку.

1 червня, до Міжнародного дня захисту дітей, екопарк знову відкрив для відвідування локацію «Долина альпак». Попередньо її розмінували, відновили та зробили безпечною для відвідувань.

«Дякуємо хлопцям саперам за кожний сантиметр безпечної території, — йдеться на  Facebook-сторінці екопарку. — Чудовий знак – кілька днів тому у Долині альпака на світ з’явилися малюки – чарівні козенята. Їхні батьки повернулися до Харкова, щоб тут, удома, народилися їхні діти. Життя продовжується».

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк