Головна - Новини - Харків’янам пропонують оформити опікунство над безпритульними тваринами

Харків’янам пропонують оформити опікунство над безпритульними тваринами

Час прочитання: 2 хв

Харківський муніципальний притулок для домашніх тварин заявив у соцмережах, що всі безхатні собаки у місті підлягають обовʼязковому вилову. Втім, у харків’ян є можливість оформити над ними опікунство, не забираючи додому.

«Люк» розповідає, як містяни можуть допомогти безпритульним тваринам.

Що саме пропонує притулок для тварин?

Комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами» (КП) нагадало харків’янам, що буде відловлювати на вулицях міста безпритульних собак та розміщувати їх у себе.

«Нагадуємо, що у Харкові безхатні собаки підлягають обовʼязковому відлову і розміщенню в притулку,зазначив центр на своїй Facebook-сторінці. — Якщо Ваш підопічний безпритульний пес ще не оформлений як опікунська тварина, зверніться до КП для процедури ідентифікації».

Центр встановлює на вухо опікунським тваринам спеціальну номерну кліпсу та робить татуювання на животі. Вони означають, що собака хоч і живе на вулиці, але має людину, яка про неї піклується. Коти без хазяїв також матимуть тату у вусі та жетони-ідентифікатори з логотипом КП й індивідуальним номером.

Такі позначки потрібні, перш за все, фахівцям міської служби вилову. Жетон чи кліпса означають, що тварина:

  • вакцинована від сказу;
  • оброблена від паразитів;
  • стерилізована або кастрована;
  • має опікуна, який за нею доглядає. 

Скільки місто витратить на вилов безпритульних тварин?

Нову програму поводження з безпритульними тваринами у Харкові впровадили на підставі змін до законодавства України у 2021 році. З цією метою Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради оголосив на платформі ProZorro тендер на вилов безпритульних домашніх тварин у місті.

Строк торгів по тендеру спливає 16 травня. Загальна сума послуг становить 7,5 мільйонів гривень і включає вилов та ветеринарну обробку 1120 безпритульних тварин. Крім того, до цієї суми входить біостерилізація та вакцинація 800 тварин, а також їх утримання протягом 15680 діб. Остання послуга включає ветеринарний огляд, післяопераційну перетримку та ідентифікацію кота чи собаки.

Чи варто хвилюватися власникам собак без повідця? 

Згідно з тендерною документацією, вилову підлягають всі безпритульні собаки, незалежно від породи, зокрема з тими, що мають нашийники з номерними знаками та намордники, але знаходяться без власника у громадських місцях. Такі тварини вважаються безпритульними й можуть бути виловлені відповідною міською службою. Виняток становлять лише собаки з кліпсою, які були стерилізовані та щеплені від сказу — КП вважатиме, що за їх поведінку та стан здоров’я відповідає опікун.

Зауважимо, що цього року міський притулок вперше не передбачив послуг з евтаназії тварин в тендерній документації. Тому, якщо ви загубили на вулиці свого улюбленця, можете попередити КП за номером: 0 800 504 313 або повідомленням на пошту.

Антон Алохінссон, фото — КП «Центр поводження з тваринами» , обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк