Головна - Новини - Тричі на тиждень, у дві зміни — у міськраді розповіли, як навчатимуться у метро харківські школярі

Тричі на тиждень, у дві зміни — у міськраді розповіли, як навчатимуться у метро харківські школярі

Час прочитання: 2 хв

Голова харківського департаменту освіти Ольга Деменко провела брифінг, на якому розповіла подробиці навчання дітей у метрополітені з 1 вересня. Також вона відповіла на питання щодо продовження дистанційної освіти харківських школярів та школярок.

«Люк» розповідає головні тези.

Як відбуватиметься освіта в метро?

У четвер, 31 серпня, очільниця Департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко провела брифінг. На ньому вона розповіла, як працюватимуть новостворені класи у метро та що чекає на харківську шкільну освіту найближчим часом.

Навчальний рік у школах Харкова почнеться вже завтра, 1 вересня. За словами Деменко, більшість із них проведе свято першого дзвоника в онлайн-форматі. Виняток зроблять лише для учнів 1 та 11 класів, батьки яких дозволили їм навчатися в метро. Для цього з 9:00 перекриють підземний перехід між станцією метро «Майдан Конституції» та ТРЦ «Нікольський». 

Безпосередньо в метро уроки розпочнуться з понеділка, 4 вересня. Всього класів буде 17, вони працюватимуть на наступних станціях:

  • «Університет» — 7 кабінетів;
  • «Перемога» — 5 кабінетів;
  • «Метробудівників» — 2 кабінети;
  • «Тракторний завод» — 2 кабінети;
  • «Академіка Павлова» — 2 кабінети.

Навчання стосуватиметься насамперед першокласників — вони становлять близько третини тих, хто навчатиметься у метро. Тричі на тиждень їм викладатимуть українську мову, читання та математику в метро, решту днів заняття проходитимуть онлайн. Аби вмістити всю 1000 учнів, навчання проходитиме у дві зміни:

  • З 9:00 до 12:00
  • З 13:00 до 16:00. 

Ольга Деменко пояснила, що класи будуть збірними. Вони формувалися зі школярів та школярок порайонно — для цього батькам потрібно було написати відповідну заяву. Всього наразі сформували 60 класів, до 20 учнів у кожному — здебільшого з учнів початкової школи. Проте Департамент освіти має намір продовжити набір на весь рік:

«Якщо батьки дитини виявлять таке бажання, ми залучатимемо її до навчання», — зазначила чиновниця.

Як міськрада забезпечить комфортні умови навчання?

На кожній зі станцій крім вчителів також працюватимуть тьютори, медики, психологи та охоронці. У перервах між заняттями учні не виходитимуть на вулицю — натомість тьютори та психологи займатимуться з ними у коридорах. Пані Деменко також окремо зазначила, що у випадку повітряної тривоги діти не покидатимуть метро до її закінчення, навіть якщо вже не матимуть уроки. 

Спеціальне комунальне підприємство забезпечить учнів у метро щоденним безплатним харчуванням в одноразових ланчбоксах. Також міськрада організує підвіз дітей до станцій автобусами. Для цього Департамент інфраструктури має надати близько 20 міських автобусів, які забиратимуть біля їхніх шкіл і довозитимуть до метро. У кожному автобусі так само буде вчитель.  

«Батьки вже знають. Коли вони писали заяву, то зазначили, що приводитимуть дитину самі, — пояснила чиновниця. — Ми зараз допрацьовуємо кінцеві моменти, бо повинні чітко знати, звідки стартує автобус, де він зупинятиметься та в який час має проїхати».

На питання, чи збережуть освітяни свої робочі місця у школах, очільниця Департаменту освіти відповіла що нікого з вчителів звільняти не будуть. Навпаки, Департамент воліє зберегти сильні педагогічні колективи, аби на їх базі розбудовувати освіту й надалі. Вона також пообіцяла, що вчителі які працюватимуть з дітьми у метро, отримуватимуть суттєві доплати.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк