Головна - Новини - На KharkivMusicFest вперше у Харкові зіграють твір Сергія Борткевича

На KharkivMusicFest вперше у Харкові зіграють твір Сергія Борткевича

Час прочитання: 2 хв

28 травня відбудеться концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest. Вперше в Харкові прозвучить твір визнаного європейцями харків’янина Сергія Борткевича «Скрипковий концерт» та видатного німецького композитора Йоганнеса Брамса «Симфонія №2».

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про концерт?

Організатори KharkivMusicFest зазначають, що подія є знаковою для Харкова, адже «Скрипковий концерт» Борткевича вперше виконується у рідному місті композитора.

 «Вибір композиторів та їхніх творів не випадковий. Композиторів розділяють роки, але об’єднує, по-перше, любов до Відня, куди обидва переїхали у другій половині життя; а по-друге, в тому, що синергія західноєвропейської та східноєвропейської музики вплинула на на творчість обох композиторів, — коментує у пресрелізі артдиректор фестивалю Віталій Алексейонок

Наш концерт — символічна зустріч різних культур та епох в одному культурному просторі Харкова, українського міста, найближчого до кордону з росією,  яке зараз під ворожими обстрілами, живе і продукує мистецтво».

Сергій Борткевич написав концерт для скрипки у Харкові в 1915 році, але вперше виконав його у 1922 році у Відні. Головна тема — доля самотньої, вразливої особистості, що протистоїть негараздам, але прагне щастя. Цей мінорний за тональністю твір дуже світлий та оптимістичний. 

Друга симфонія Брамса виникла у композитора в єдиному творчому пориві влітку-восени 1877 року. ЇЇ прем’єра відбулася того ж 1877 року, 30 грудня, під керуванням диригента Ганса Ріхтера у Віденській філармонії. Композитора викликали після кожної частини, а третя одразу ж бісувалася на вимогу публіки.


Читайте також:


Як потрапити на концерт?

Концерт почнеться 28 травня о 17:00. 

Вхід є безоплатним за попередньою реєстрацією

Що це за фестиваль? 

KharkivMusicFest — міжнародний фестиваль, який вже сім років збирає на харківській сцені виконавців класичної музики з усього світу. 

Організатором фестивалю виступає фонд громади Харкова «Толока».

«Фестиваль KharkivMusicFest-2024 — це в першу чергу можливість підтримати харків’ян, — розповідає у пресрелізі Сергій Політучий, президент фестивалю та засновник групи компаній «Фактор».

В цих важких умовах, в яких ми знаходимось зараз, вкрай важливо давати якусь надію; надію, що Харків знову стане містом, яким був до війни — культурним центром, у якому відбуваються фестивалі, концерти тощо, куди приїжджають зірки зі світовим ім’ям».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк