Головна - Новини - У Харкові презентували нову книгу до 150-річчя Василя Кричевського

У Харкові презентували нову книгу до 150-річчя Василя Кричевського

Час прочитання: 2 хв

Видавець Олександр Савчук представив нову книгу, присвячену художнику-графіку та автору державного герба України Василю Кричевському. Вона містить близько 200 орнаментів, які зберігаються в музеях і приватних колекціях.

«Люк» розповідає деталі.

Що це за книга?

Видавець Олександр Савчук презентував книгу до 150-річчя Василя Кричевського — архітектора, художника-графіка та автора державного герба УНР, який за 70 років потому став гербом незалежної України.

Нова книга — альбом зі 194 ескізів-орнаментів, створених Кричевським від 1920 до 1951 року. За словами Олександра Савчука, це найбільша збірка його орнаментних композицій, що збереглися після пожежі 1918 року в будинку Грушевського. Також частина його наробку загубилась у 1944-му в Словаччині після переїзду.

«Книга видана українською та англійською мовами під одним корінцем, розповідає про книгу Олександр Савчук.

Повнокольоровий друк на 120-му офсетному папері. Палітурка тканинна з шовкотрафаретним друком золотистою фарбою. Сорочка (суперобкладинка) із висічкою, крізь яку прогладяють орнаменти на палітурці».

Кричевський

Кричевський

Кричевський

Кричевський

Кричевський

Кричевський

Книга «Василь Кричевський: Орнаментні композиції»

До створення книги долучились українські музеї, які надали матеріали для публікації: Харківський художній музей, Національний художній музей України, Шевченківський національний заповідник у Каневі та інші.

Хто такий Василь Кричевський?

Василь Кричевський — слобожанин за народженням, художник-графік та один із перших дизайнерів українських шрифтів. Він починав із архітектури, і починав саме у Харкові, де досі можна побачити будинки, спроєктовані Кричевським. Наслідуючи одночасно європейське ар-деко та українські народні мотиви, він розробив власний стиль, який пізніше почали наслідувати й інші художники-графіки. Саме Кричевському ми завдячуємо появі тризуба в його нинішньому вигляді.

У жовтні до 150-річчя Василя Кричевського у Харкові презентували документальний фільм про його життя і творчість. Окрім Харкова, показ проходить у Києві, Полтаві, Одесі, Опішні, Каневі та Львові — містах, де працював Кричевський. Також герб авторства українського митця з’явився на муралі від «Люка» та мисткині Діни Чмуж замість зображення Олександра Пушкіна біля однойменної станції метро.


Читайте також:


Що відомо про видавництво Олександра Савчука?

Видавництво Олександра Савчука спеціалізується на книжках з етнографії, історії, краєзнавства та філософії. Велика частина з них — це перевидання мемуарів чи маловідомих робіт українських науковців та діячів культури.

Власник видавництва Олександр Савчук отримав відзнаку «за збереження культурної спадщини через локальну історію і книжкові проєкти та повернення видатних імен, явищ та об’єктів у культурний дискурс України» від Франкфуртського книжкового ярмарку.

Довгий час видавець поширював книги винятково онлайн, але у листопаді цього року відкрив офлайн книгарню на вулиці Дмитрівська, 22. Там можна погортати і придбати новий альбом орнаментів Василя Кричевського, або замовити його за посиланням на сайті видавництва. Ціна — 550 гривень.

Олександра Пономаренко, фотографії — Олександр Савчук, обкладинка — Катерина Дрозд

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк