Головна - Новини - У КМДА виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів

У КМДА виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів

Час прочитання: 2 хв

У Київській міській державній адміністрації виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Директорка департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова заявила, що Мінкульт прийняв «поспішне рішення» щодо позбавлення Арки (яку перейменували на Арку Свободи українського народу у 2022 році) статусу пам’ятки — демонтувати її нібито не треба, до того ж, за словами директорки, це може бути небезпечно.

«Знаєте, Арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що Арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність», — розповіла вона у коментарі «Суспільному».

Також, за словами Соловйової, зносити Арку небезпечно, адже вона утворює підпірну стіну, що захищає схил від зсуву. На її думку, необхідно провести публічні обговорення, щоб долю Арки вирішили кияни.


Читайте також:


Що цьому передувало?

17 квітня МКІП повідомило, що Арку дружби народів позбавили охоронного статусу. Зазначається, що її встановили у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Через це Арка належить до символіки російської імперської політики та підлягає демонтажу.

У своєму рішенні МКІП спирається на висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті. У висновку йдеться про те, що попри перейменування Арки Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент «репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України».

Висновок також наголошує на тому, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям. В умовах широкомасштабного вторгнення Росії в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування «законності» путінських територіальних претензій. 

Міф про «братські народи» також є частиною інформаційно-пропагандистської кампанії Кремля, аби сформувати в українців викривлені уявлення про нібито «історичну бездержавність» українського народу як «уламка» «розділеного російського народу», «штучність» України як держави.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк