Головна - Новини - Україна візьме участь у першій Мальтійській бієнале. Чий проєкт представлятимуть у павільйоні?

Україна візьме участь у першій Мальтійській бієнале. Чий проєкт представлятимуть у павільйоні?

Час прочитання: 2 хв

14 березня відбудеться перша Мальтійська бієнале maltabiennale.art 2024. Україну там представить проєкт художниці Алевтини Кахідзе.

«Люк» розповідає детальніше.

Який проєкт представлятиме Україну?

На першій Мальтійській бієнале Україну представлятиме проєкт From South to North з роботою мисткині Алевтини Кахідзе. Її робота висвітлює тему деколонізації та рефлексії про імперське минуле на тлі російсько-української війни. Кураторками павільйону стали Катерина Семенюк і Оксана Довгополова.

Проєкт символічно поєднує Мальту та Одесу, задаючи перспективу з Півдня на Північ: так Одеса сприймається «не як південь російської радянської імперії, а як північ Середземноморського регіону».

Сам проєкт складатиметься з відеороботи Алевтини, знятої в Одесі в 2024 році разом з художником Романом Хімеєм, а також з інсталяцій, що були створені спеціально для павільйону.

«У дзеркалі власної родинної історії мисткиня аналізує, як імперія руйнує життя різних поколінь та як цей подекуди невидимий вплив оприявнюється з часом. Кахідзе накладає історію власної сім’ї на події ХХ століття в Україні та Європі, прокладаючи зв’язок із ХХІ століттям: сюжетну лінію продовжує розповідь про особистий досвід мисткині в період повномасштабного вторгнення Росії в Україну», — йдеться в пресрелізі.


Читайте також:


Що відомо про нову бієнале?

Мальтійська бієнале відбудеться вперше з 13 березня по 31 травня 2024 року. 

Подія має на меті «сформулювати нові наративи для Середземноморського регіону як хабу культур» та «переосмислити глобальні уявлення про мистецтво та суспільство на основі ідей, що походять із глибокого півдня європейського континенту». Подія відбудеться під патронатом ЮНЕСКО і президента Мальти Джорджа Велла.

Бієнале матиме груповий головний проєкт, тематичні та національні павільйони. Виставковими просторами стануть архітектурні та історичні пам’ятки на Мальтійських островах.

Український павільйон розміститься у двох залах Вілли Портеллі — об’єкту культурної спадщини початку XIX століття, часів британської колонізації Мальти.

Хто така Алевтина Кахідзе?

Алевтина Кахідзе — українська мультидисциплінарна художниця, яка практикує перформанс, малюнок, відео та кураторство. У своїх проєктах вона досліджує споживацтво, рослинну культуру, фемінізм і життя в зонах конфлікту.

Народилася в Жданівці Донецької області, живе й працює в Музичах у Київській області.

Брала участь у проєкті «Діалоги» в межах EuroFestival у Ліверпулі (2023), бієнале Manifesta 14 (2022) та Manifesta 10 (2014), 7-й Берлінській бієнале (2012).

Співпрацювала з такими інституціями, як: Albertinum, Centre Pompidou, KW Institute for Contemporary Art, Museum of Contemporary Art Antwerp — M HKA, Ujazdowski Castle, Whitechapel Gallery тощо.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк