Головна - Новини - В Україні запускають лабораторію практик меморіалізації російсько-української війни

В Україні запускають лабораторію практик меморіалізації російсько-української війни

Час прочитання: 2 хв

Платформа культури пам’яті «Минуле/Майбутнє/Мистецтво» разом із ГО «Музей сучасного мистецтва» запускають лабораторію практик меморіалізації. Це освітньо-дослідницький проєкт із практичною складовою, що триватиме з березня по липень 2024 року.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за лабораторія?

Мета лабораторії — пошук нової візуальної мови для пам’ятання російсько-української війни та розширення підходів до створення меморіальних проєктів, зазначають організатори у пресрелізі.

«Для багатьох українців сьогодні важливо в той чи інший спосіб вшановувати загиблих, фіксувати події та свій досвід у публічному просторі. Ми відгукуємося на цей запит, а не ігноруємо його. Якщо в перші два роки повномасштабної війни меморіалізація відбувалася стихійно, то сьогодні ми все частіше чуємо про потребу у професійному підході: організувати спільноту людей, які вміють працювати з питаннями пам’яті; проводити дослідження; розробляти конкурсні процедури», — заявляють організатори проєкту.

Команда лабораторії хоче змінити сам принцип роботи з меморіальними проєктами. Для цього вони запрошують візуальних художників, архітекторів, дослідників пам’яті, соціологів, дизайнерів, журналістів та всіх, хто хоче працювати з темою меморіалізації російсько-української війни.


Читайте також:


Як відбуватиметься лабораторія?

Лабораторія складається з двох частин: теоретичної та практичної, яка передбачає створення та презентацію меморіальних проєктів. Можна взяти участь або лише в теоретичній частині (онлайн), або ж в обох частинах (онлайн та офлайн). 

При цьому, долучитися до другого, практичного етапу, можуть лише ті учасники лабораторії, які перебувають в Україні, адже обов’язковою умовою роботи є експедиції на місця подій російсько-української війни.

Перший етап лабораторії — це регулярні онлайн-зустрічі зі спеціалістами різних сфер кілька разів на місяць. Під час подій можна буде отримати знання щодо різних аспектів роботи з пам’яттю в області Memory Studies та публічної історії, психології, міжнародного права, дізнатися про практики організації міжнародних меморіальних конкурсів, попрацювати в міждисциплінарних групах над вирішенням завдань, запропонованих організаторами.

На другому етапі учасники лабораторії візьмуть на себе розробку одного з запропонованих організаторами кейсів пам’ятання війни в Україні. Кожен кейс буде безпосередньо пов’язаний з конкретним місцем пам’яті, а робота над ідеями відбуватиметься в діалозі з представниками відповідних громад. 

Очікується, що для роботи над кейсами учасники сформують між собою міждициплінарні групи, однак за бажанням можна буде працювати над проєктом індивідуально. Для учасників будуть організовані експедиції на місця меморіалізації, консультації та супровід роботи.

Які етапи лабораторії та як податись?

Розклад майбутньої лабораторії виглядатиме так:

● Середина лютого–середина березня — набір учасників;

● Середина березня–червень — освітня частина;

● Травень–липень — практична частина, робота над кейсами;

● Липень — презентація та обговорення проєктів, розроблених учасниками практичної частини.

Подати заявку можна за посиланням до 11 березня.  Відповідь повідомлять до 18 березня.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк