Головна - Новини - «Приходьте та дебютуйте» — у Харкові пройде триденний літературно-мистецький фестиваль «МаніФест»

«Приходьте та дебютуйте» — у Харкові пройде триденний літературно-мистецький фестиваль «МаніФест»

Час прочитання: 3 хв

8-10 вересня у Харкові відбудеться фестиваль, що поєднує в собі літературу, музику та візуальне мистецтво. До участі у ньому запрошують креативних харків’ян — вони зможуть презентувати власну творчість та підтримати збір на ЗСУ.

«Люк» зустрівся з організаторами, аби дізнатися подробиці.

Що це за фестиваль?

Наприкінці цього тижня у Харкові проходитиме фестиваль «МаніФест», що об’єднує в собі різні творчі напрямки: музику, літературний слем та художню виставку. Ним організатори відкривають новий осінній сезон культурно-мистецьких заходів у Харкові. Також на усіх заходах збиратимуть кошти на прилади нічного бачення для 23-ї окремої механізованої бригади, що діє на Бердянському напрямку.

Назва «МаніФест» відсилає саме для цього збору — це буквально money fest, а також маніфестація творчої свободи. Фестиваль утворили три незалежних мистецьких об’єднання: «Творче Нежить», Art Sobranie та LitSlam UA. Тріо організаторів — Веро Юзепчук, Фрідріх Швальбе та Артем Ельф вже мають досвід співпраці.

«Влітку один наш товариш з творчого об’єднання Wonders запросив допомогти з проведенням фестивалю у Домі архітектора. Ми попрацювали разом, і нам дуже сподобалася ця взаємодія, — розповідає Артем. — Ми подумали, що хочемо це повторити. З цього з’явилася ідея, що нам треба свій фестиваль».

Спочатку «МаніФест» планувався на кінець літнього сезону, але згодом ним вирішили розпочати осінь. Якщо він буде успішним, організатори планують періодично проводити нові фестивалі, щоразу експериментуючи з форматом:

«Можна буде гратися, збирати більше творчих об’єднань, яких насправді багато [у Харкові], — каже Веро Юзепчук, яка збирається зафільмувати фестиваль як зріз  харківської андеграундної культури. — Просто спочатку ми вирішили свою спільноту зібрати, якою ми тусуємося, якою ми є. А потім, на майбутнє будемо інтегрувати нових людей, нові об’єднання, нові спільноти. Якщо весь час на одному і тому ж грати, можна просто видихнутися».

Програма фестивалю

8 вересня — концерт в межах майданчика Art Sobranie. Цей формат утворився за часів пандемії коронавірусу та відродився вже у 2023 році. Об’єднання проводить літературно-музичні вечори за участі місцевих виконавців. Цього разу виступатимуть як сольні виконавці — Іван Сенін, Гнилий — так і донецький реґі-гурт «Зарисовка», а також Fever Band.

Бар «Нехай Так», пр. Науки, 50.

Вхід 100 грн.

Виступ в рамках Арт Собранія відбудеться 8 вересня у барі Нехай Так

9 вересня — літературний слем від об‘єднання LitSlam UA. Воно зародилося ще у 2010-х, і з того часу кілька разів на рік проводить змагання між поетами. Зареєструвавшись за посиланням, кожен охочий, має можливість виступити зі сцени протягом трьох хвилин та пройти до фіналу, де переможця визначать випадково вибрані глядачі. 

«Шановні люди, які пишуть “в стіл”, реєструйтеся, приходьте та дебютуйте! Це ваша можливість проявити себе не тільки за столом», — закликає Артем Ельф.

Бар «Нехай Так», пр. Науки, 50.

Вхід 100 грн.

Літературний слем відбудеться 9 вересня у барі Нехай Так

10 вересня — попап-виставка від «Творче Нежить». В основі вже традиційного для цього об‘єднання заходу лежить свобода творчого самовираження. Учасників запрошують приносити свої роботи та брати участь у загальній імпровізованій експозиції.

Також організатори відкрили реєстрацію для митців на створення власного виставкового проєкту в рамках фестивалю. Форму за посиланням потрібно заповнити до 8 вересня включно. Веро Юзепчук обіцяє, що команда «Творче Нежить» допоможе із кураторством:

«9 числа ми вже будемо переглядати відповіді за формою реєстрації та розпочнемо монтаж робіт, — пояснює вона. — Тому було б дуже добре подавати заявку протягом тижня, у робочі дні, аби ми могли разом з кожним учасником попрацювати над концепцією та оформленням».

Виставковий простір «Творче Нежить», Пушкінський в’їзд, 6, 2 під’їзд.

Вхід за вільний донат.

Поп-ап виставка відбудеться 10 вересня у галереї Творче Нежить

Антон Алохінссон, ілюстрації Романа Єрмілова, обкладинка Катерини Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк