Головна » Нардеп-втікач Одарченко «з’явився» на засідання суду і зізнався у хабарі

Нардеп-втікач Одарченко «з’явився» на засідання суду і зізнався у хабарі

Час прочитання: 2 хв

Народний депутат від Харківщини Андрій Одарченко, що втік за кордон, в онлайн-режимі з’явився на засідання суду, де заявив, що його «змусили дати хабаря».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Вчора, 16 жовтня, відбулося засідання Вищого антикорупційного суду по справі Одарченка, на яке він з’явився в онлайн-режимі. Там він підтвердив, що втік за кордон.

«Я був вимушений покинути країну через те, що були наявні загрози моєму життю та здоровʼю, тому зараз я не можу повідомити [місце перебування, — «Люк»] з огляду на безпеку», — заявив він.

Також Одарченко підтвердив, що давав хабаря тоді ще голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. Мовляв, за виділення коштів на ремонт університету, в якому він обіймає посаду ректора.

«Найєм створив усі умови, про які я зазначив, які є у матеріалах НСРД, змусивши мене запропонувати йому цю вигоду», — сказав депутат.

На питання, чому ж він не повідомив про це антикорупційному комітету, членом якого Одарченко був, нардеп відповів, що «справа була літом, до Нового року залишалося 6 місяців і це зупинило би процес відновлення».


Читайте також:


Що цьому передувало?

21 листопада Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) заявили про викриття Андрія Одарченка на спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

За даними слідства, нардеп хотів отримати кошти з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії на ремонт будівлі університету, у якому він обіймає посаду ректора. За це він пропонував Найєму хабар у криптовалютному еквіваленті 50 тисячам доларів.

Під час судового засідання Одарченко заперечив, що давав хабар Найєму. Мовляв, на відео, яке заслуховували в суді, не його голос. Адвокати додали, що міміка людини на відео «не збігається». Також нардеп заявив, що розмовляв з Найємом, але лише аби той навчив його користуватись криптовалютою.

Суд обрав запобіжний захід для Одарченка у вигляді тримання під вартою впродовж двох місяців із можливістю внесення застави у розмірі 15 мільйонів гривень. 24 листопада Центр протидії корупції повідомив, що Одарченко вийшов з СІЗО під заставу.

Пізніше стало відомо, що Одарченко втік за кордон. 19 вересня Вищий антикорупційний суд України задовольнив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та оголосив нардепа у міжнародний розшук.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк