Головна - Новини - Як LEGO, тільки краще. balbek bureau створили онлайн-конструктор із будинками Харківщини

Як LEGO, тільки краще. balbek bureau створили онлайн-конструктор із будинками Харківщини

Час прочитання: 2 хв

Майстерня balbek bureau оновила свій онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages. Тепер там можна створити будинок, заснований на дослідженні дизайн-коду Харківської області.

«Люк» розповідає деталі проєкту.

Що це за проєкт?

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну balbek bureau запустили проєкт RE:Ukraine System. Зокрема, вони створили систему гідного тимчасового житла RE:Ukraine Housing, рішення для захисту пам’ятників RE:Ukraine Monuments та онлайн-конструктор RE:Ukraine Villages

Проєкт RE:Ukraine Villages спрямований на збереження культурної спадщини українських сіл. Команда вивчає особливості архітектури приватних будинків, зведених за останніх 100 років, і презентує ці знахідки в доступному діджитальному форматі.

В онлайн-конструкторі RE:Ukraine Villages можна створити віртуальний будинок за дизайн-кодом обраного регіону, а також отримати рекомендації з будівництва або відновлення такого житла. Після пройдення всіх етапів користувач отримує PDF-альбом з ізометрією, планами, кресленнями, розгортками фасадів і технічним описом. Файл також містить рекомендації оздоблювальних матеріалів.

Наразі в конструкторі доступні дизайн-коди будинків у Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

Які будинки робили на Харківщині?

Під час експедиції волонтери проєкту відвідали 15 сіл в Харківській області. Аналіз проводили за допомогою відкритих онлайн-джерел, профільної літератури та інструментів на кшталт Google Street View. 

«Будинки на Харківщині зводили переважно з цегли. Це зумовлено багатими покладами червоної глини та розвитком цукрової промисловості: у людей тут були ресурси для того, аби будувати якісне міцне житло. Зіграла свою роль і історія, адже цей багатогранний район послідовно знищували впродовж ХХ століття», — розповіли «Люк» в майстерні.

Крім цього, в конструкторі відобразили характерні для Харківської області колірні гами й декор. Типовими для області є поєднання відтінків зеленого та синього, а також руда цегла, часто оздоблена білими декоративними вставками простих геометричних форм. 


Читайте також:


Чим займається balbek bureau?

balbek bureau — майстерня архітектури та дизайну інтер’єру, заснована Славою Балбеком і Борисом Дороговим. Проєкти бюро відзначені міжнародними нагородами, як-от Hospitality Design Awards, Interior Design Best of Year, Architecture MasterPrize та IIDA Global Excellence Awards.

Майстерня проєктує комерційні, корпоративні та житлові простори в Україні, Європі, США та Азії. Серед знакових робіт balbek bureau — фуд-хол Kyiv Food Market, офіс для ІТ-компанії Grammarly в Києві, бутик-готель BURSA та культурний комплекс 906 World у Сан-Франциско.

Крім цього, Слава Балбек очолив ініціативну групу зі зміни напису на станції метро «Київська» у Харкові. Він разом з командою розробив літери, які візуально наслідують оригінальний напис.

Текст та обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк