Головна - Новини - Архітектори розробили новий напис для станції метро «Київська» (оновлено)

Архітектори розробили новий напис для станції метро «Київська» (оновлено)

Час прочитання: 2 хв

Група київських архітекторів та дизайнерів на чолі зі Славою Балбеком розробила нові літери для станції метро «Київська». Вони наслідують оригінальний шрифт попереднього напису.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбувається?

Архітектор, волонтер та військовий Слава Балбек очолив групу фахівців, яка розробила нові літери для станції харківського метро «Київська». За його словами, це ініціатива київських архітекторів, луцьких благодійників та небайдужих харків’ян.

Зокрема до цієї групи увійшли:

  • Дизайнерка Альона Тригуб;
  • Архітекторка Марія Павлюк;
  • Моделер Валерій Стефанов;
  • Керівник «Майстерні Чудес» Мітя Зінов’єв та інші.

Нові літери копіюють шрифт старого напису, який прикрашав стіни «Київської» майже 40 років. Їх виготовить виробничо-творча майстерня C.I.Form — для цього Балбек запустив на своїй сторінці збір у 120 тисяч гривень, який донатори встигли закрити вже на вихідних.

«Історія про те, що взяти і зробити простіше, ніж інколи здається, написав він в Instagram. — Від нас логістика, від метрополітену — встановлення 64 керамічних літер в оригінальному розмірі та історичній формі, для восьми написів з двох боків платформи».

Архітектор пояснив, що самостійно вийшов на керівництво метрополітену та узгодив з ним виготовлення літер. Попередні літери не збереглися, бо технічно неможливо було демонтувати стару кераміку неушкодженою.

Що цьому передувало?

Оригінальний напис на станції «Київська» демонтували минулого місяця. Тоді метрополітен пояснив це вимогами законодавства — «Київська» була однією з двох останніх в Україні станцій, де назва на стіні платформі залишалася російською. Як і на «Пушкінській», вона мала авторський шрифт, вписаний у загальний стиль оформлення станції.

Рельєфні керамічні літери замінили на пласкі пластикові. Після масовго обурення харків’ян у соціальних мережах, метрополітен опублікував розʼяснення, що це тимчасове рішення. За словами його керівництва, нові літери вже на етапі розробки та виготовлення. Проте про співпрацю з Балбеком чи іншими архітекторами метрополітен не згадував.


UPD 28/09: На колійних стінах станції метро «Київська» поступово почали замінювати літери на нові. На це звернув увагу харківський блогер Максим Цвеліх:

«На станції Київська вже встановили перший напис плитами українською мовою!написав він у Facebook. — По-перше, це красиво. По-друге, це гарний знак щодо збереження історичної цінності станції. Так, старі букви були написані російською та дурнозвісною Іжицею, але це не був привід поспішати з заміною цих плит на жахливий пластик, який невідомо скільки б простояв, якби не розгон у медіа».

Підтвердження цієї інформації з’явилося в офіційному Telegram-каналі Харківського метрополітену:

«Адміністрація Харківського метрополітену висловлює вдячність керівнику balbek bureau Славі Балбеку, усім хто був залученим до процесу розробки та виробництва літер, та благодійникам, котрі профінансували вказану ініціативу,зазначено у дописі. — У подальшому буде встановлено усі комплекті літер на колійні стіни станції».

Антон Алохінссон, фото — Слава Балбек та Максим Цвеліх, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк