Головна - Новини - Фільм про дітей у харківському метро отримав нагороду на міжнародному кінофестивалі

Фільм про дітей у харківському метро отримав нагороду на міжнародному кінофестивалі

Час прочитання: < 1 хв

Словацька документальна стрічка «Світлобоязнь» отримала нагороду на одній із секцій Венеціанського кінофестивалю. Фільм розповідає історію дітей, які ховаються у харківському метро під час російських обстрілів міста.

«Люк» розповідає детальніше.

Стрічка «Світлобоязнь» («Photophobia») словацьких документалістів Івана Остроховського та Павола Пекарчика здобула нагороду Europa Cinema Labels за найкращий європейський фільм. Фільм номінувався з-поміж інших дев’яти документалок в одній із секцій Венеціанського кінофестивалю, що має назву Giornate Degli Autori та присвячена авторському кино й журналістським проєктам.

Драма розповідає історію 12-річного хлопця Микити, який разом із сім’єю ховається від російських бомбардувань у харківському метро. Для його родини звичайне денне світло асоціюється з небезпекою ворожих обстрілів, тому єдине освітлення, що бачить Микита, йде від ламп на станції. Безцільно блукаючи тонелями та платформами, він зустрічає 11-річну Віку, з якою вирішує ризикнути та піднятися на поверхню, аби відчути сонце на своїх обличчях.

Журі зазначило оригінальність історії, яка вирізняє її між іншими фільмами про російсько-українську війну:

«Ми бачимо, як люди — і діти зокрема — вчаться жити у нових умовах. Тут є і надія, радість у дрібницях, наприклад — у випадковій розкоші відчути сонце на своїх обличчях», — зазначено у пресрелізі.

Тепер фільм-переможець отримає підтримку у розповсюдженні в мережі артхаусних кінотеатрів, яка налічує понад 1200 закладів і понад 3000 екранів по всій Європі.

Антон Алохінссон, фото — IMDb, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк