Головна - Новини - За порушення прав людини. Омбудсман відкрив провадження щодо харківського бару

За порушення прав людини. Омбудсман відкрив провадження щодо харківського бару

Час прочитання: 2 хв

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження щодо харківського бару «Поза зоною», меню якого містить позиції з сексистськими назвами.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Днями правозахисниця та експертка громадської організації «Дівчата» Ольга Новак повідомила, що у відповідь на її звернення Лубінець заявив, що відкрив провадження. У зв’язку з цим, вона понадіялась, що інші бізнеси винесуть урок з цього кейсу і не будуть повторювати помилки бару.

«Ураховуючи необхідність здійснення додаткових заходів контролю за дотриманням принципів недискримінації в різних сферах суспільних відносин та рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, подальший розгляд заяви буде здійснено у межах провадження відповідно до “Положення про порядок здійснення провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у справах про порушення прав і свобод людини і громадянина, затвердженого наказом Уповноваженого”», — йдеться у повідомленні Лубінця Ользі Новак.


Читайте також:


Що за скандал із баром?

Кілька місяців тому в центрі Харкова, на території Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка, відкрився коктейль-бар «Поза зоною». Пізніше користувачі соцмереж звернули увагу, що меню бару переповнене назвами коктейлів, які порушують законодавство України «Про рекламу». 

Наприклад, серед назв: «Мрія педофіла», «Глибока глотка», «Перший секс», «Німфоманка», «Повія», «Підкорення» тощо. У підписах до коктейлів згадуються «упругий та округлий апельсин, як цицьки твоєї улюбленої моделі на онліфанс (закреслено)», «кремова, як член після мінету (закреслено), полуниця» тощо.

Крім цього, у меню був коктейль «69», в описі якого йшлося про «незабутній, як зґвалтування» смак та напій з назвою «Зґвалтований». На момент публікації власники закладу видалили ці позиції з меню у своєму Instagram-акаунті.

У відповідь на обурення в соцмережах заклад почав заявляти, що нічого поганого в цьому не бачить, а коментаторів назвав «купкою дітей, які намагаються щось довести». Крім цього, власники заявили, що вважають назви коктейлів «гумором», запропонували їм скуштувати коктейль «Врот» та почали прикриватися нібито «допомогою ЗСУ».

Зазначимо, що «Люк» та харківське медіа «Накипіло» подали відповідні звернення до Держпродспоживслужби.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк