Головна » Новини » Картини Марії Примаченко відреставрують у Литві

Картини Марії Примаченко відреставрують у Литві

Час прочитання: < 1 хв

У литовському Центрі реставрації музейних цінностей відреставрують 100 картин художниці Марії Примаченко. Очікуються, що найближчим часом до Центру на реставрування надійде ще 600 робіт з українських музеїв.

«Люк» ділиться подробицями.

Куди відвезуть картини Примаченко?

У Центрі реставрації музейних цінностей Пранаса Гудинаса, що відноситься до Литовського національного художнього музею, відреставрують сотню картин української художниці Марії Примаченко. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики у своєму Telegram-каналі.

Роботи Примаченко доставлять із Запорізького обласного художнього музею.  Планується відновити у Центрі ще 600 картин. На цю мить литовці вже реставрували понад 50 картин та 1000 графічних робіт з музеїв України. Зараз литовські реставратори працюють над відновленням полотен з київського Музею Ханенків, а також над автентичним килимом із Маріуполя. 

Окрім картин Примаченко у Центрі Пранаса Гудинаса реставрують килим з Маріуполя
Окрім картин Примаченко у Центрі Пранаса Гудинаса реставрують килим з Маріуполя

Читайте також:


Що це за Центр?

Центр Пранаса Гудинаса є головною базою для навчання реставраторів художніх цінностей Литви, зокрема картин, килимів та гобеленів. У ньому проводяться майстер-класи, семінари та лекції, пов’язані зі збереженням та доглядом за музейними колекціями.

Щороку спеціалісти Центру відвідують міжнародні конференції, зустрічі та курси, беруть участь у стажуванні у Литві та за кордоном. Водночас Центр ділиться досвідом та реставраційними техніками з українськими колегами. Зокрема литовці співпрацюють з Центром імені митрополита Андрея Шептицького та Національним музеєм-заповідником «Києво-Печерська лавра».

Раніше у Центрі реставрації вже пройшли стажування дев’ять музейників з Лаври, які ознайомилися з новітніми методами реставрації витворів із дерева, металу, паперу та тканин. З партією картин Примаченко у Центрі  очікують щонайменше двох українських стажистів.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк