Головна - Новини - Знову «Житлобуд-1»? Міськрада виділила майже 350 мільйонів гривень на ремонт шести будинків на Салтівці

Знову «Житлобуд-1»? Міськрада виділила майже 350 мільйонів гривень на ремонт шести будинків на Салтівці

Час прочитання: 2 хв

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради уклало перші у 2024 році угоди на ремонт пошкоджених росіянами будинків на Салтівці. Загальна сума ремонтів сягає понад 346 мільйонів гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Які угоди уклали?

Згідно з даними системи Prozorro, наразі найбільше коштуватиме ремонт будинку по вулиці Дружби Народів, 271. Дніпровська компанія ТОВ «Айер Скай» відремонтує його за 253 мільйони гривень. 

При цьому, в системі DREAM, яка агрегує інформацію про відновлення пошкоджених росіянами об’єктів, сума реконструкції оцінюється в 160 мільйонів гривень. 

Крім цього, ще п’ять угод уклали з ПАТ «Трест-Житлобуд-1» на загальну суму понад 91 мільйон гривень. В Харківському антикорупційному центрі зазначають, що майже на всіх тендерах у «Житлобуд-1» був конкурент, що пропонував нижчу ціну. Це київське ТОВ «Будівельна фірма “Інтерлюксбуд”», але замовник знайшов неточності в його документах, зокрема про підтвердження необхідної техніки. Тому пропозиції конкурента відхилили.

«Ще один цікавий момент: управління міської ради продовжує ігнорувати всі рекомендації щодо публікації кошторисів в закупівлях. Особливо це стосується тендерів, що виграє ПАТ “Трест-Житлобуд-1”. Адже в тендері на ремонт будинку по вулиці Дружби Народів, 271, дніпряни завантажили розрахункові кошториси разом з іншою тендерною документацією», — зазначили у ХАЦ.


Читайте також:


Що ремонтуватиме «Житлобуд-1»?

Підприємство «Житлобуд-1» уклало п’ять угод, серед яких:

«Трест Житлобуд-1» — найбільше харківське приватне містобудівне підприємство, яке, фактично, мало монополію на будівництво житла у місті. 

Міський голова Ігор Терехов заперечував, що «Житлобуд-1» є монополістом. 3 лютого 2023 року на пресзустрічі щодо внесення змін до генплану він запевняв, що до відновлення житла в Харкові залучатимуть й інших підрядників, навіть іноземних. 

«Я часто чую, що от “Житлобуд-1” — це єдина компанія, яка буде відбудовувати [Харків, — «Люк»], — сказав тоді Терехов. — Це будівельна компанія, яка існує в Харкові, але не є монополістом на цьому ринку [… ] Вона була генеральним підрядником [… ] Що стосується майбутньої відбудови, є зацікавленість у різноманітних будівельних компаніях, у тому числі у міжнародних, які хочуть прийти до Харкова разом зі своїми інвестиціями». 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк