Головна - Новини - Первомайський не змогли перейменувати з восьмої спроби. Що буде далі?

Первомайський не змогли перейменувати з восьмої спроби. Що буде далі?

Час прочитання: 2 хв

Депутати Первомайської міської ради Харківської області ввосьме провалили голосування за перейменування міста на Добродар. Тепер цим питанням займатиметься Верховна Рада України.

«Люк» розповідає деталі.

Що сталося?

25 січня 2024 року, під час сесії Первомайської міської ради, відбулась восьма спроба голосування за перейменування міста у Добродар. Однак, опозиція знову заблокувала рішення.

Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв розповів «Люк», що провалили голосування, як і минулі рази, депутати від партій «ОПЗЖ» та «Блок Кернеса — Успішний Харків»

«Вони не відвідують сесію. Наприклад, на останній сесії була явка 16 людей, з яких дев’ять — наші депутати, а решта опозиції (11 депутатів) не прийшли. Я виконую свій обов’язок щодо перейменування, були громадські обговорення в декілька турів, у будь-якому випадку перемагала назва Добродар. Однак її не підтримує опозиція. Вони затягують цю історію, намагаючись зберегти назву Первомайський», — розповів він.

Також Бакшеєв розповів, що нещодавно опозиція звернулась до Харківської обласної ради з пропозицією змінити назву міста на Холоднояр. Але через те, що не було громадських обговорень, їм відмовили.


Читайте також:


Що буде далі?

Згідно з законом «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», депутати місцевих рад мали перейменувати топоніми до 27 січня 2024 року. Якщо цього не сталось, рішення прийматиме Верховна Рада.

«Але, на жаль, у Верховній Раді поки що не знають, що з цим робити. Я спілкувався з профільним комітетом і там сказали, що якогось порядку і процедур ще не було. Не зрозуміло, як вони будуть змінювати назву», — розповів Бакшеєв.

Що передувало?

Первомайська міськрада вже не вперше провалює голосування за нову назву. Перейменування міста тягнеться ще з 2022 року. Затвердити обрану мешканцями назву Добродар місцеві депутати не змогли у квітні, червні, липні і так аж до січня цього року.

Зазначимо, що кілька разів проводились громадські слухання, на яких місцеві мешканці стабільно обирали назву Добродар.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк