Головна - Новини - «Ярослава Мудрого», «Політех» чи «Сковороди»? Як містяни хочуть назвати станцію метро «Пушкінська» 

«Ярослава Мудрого», «Політех» чи «Сковороди»? Як містяни хочуть назвати станцію метро «Пушкінська» 

Час прочитання: 2 хв

Деколонізація у Харкові продовжується. Після перейменування вулиці Пушкінської на честь Григорія Сковороди у міській раді починають думати і про зміну назви станції метро. Офіційних обговорень поки що немає, але в соціальних мережах вже пропонують кілька можливих варіантів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що каже мер?

Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що станцію метро «Пушкінська» перейменують у 2024 році. Однак поки невідомо, як саме. 

«Якщо ми перейменували вулицю Пушкінську, як можна залишити станцію “Пушкінську”? Йде велика дискусія. Будемо спілкуватися з мешканцями, будемо розглядати. Поки що передчасно [говорити про нову назву, — «Люк»]», — заявив Терехов.


Читайте також:


Які варіанти пропонують?

Наразі у соцмережах ведеться обговорення щодо можливої назви станції. Загалом, користувачі спираються на те, що знаходиться неподалік від виходу з метро. Серед варіантів: 

  • «Європейська»;
  • «Сковороди»;
  • «Політех»; 
  • «Політехнічна»;
  • «Юридичний університет»;
  • «Ярослава Мудрого» тощо. 

Зазначимо, що за деякі назви активно агітують виші, які хочуть, щоб назва станції містила відсилки до назви їхнього навчального закладу. Активіст та представник ініціативної групи «Альтернативний Харків» Павло Храмов у своєму Facebook назвав ці дискусії розквітом харківської демократії.

«Харківська демократія квітне на очах. Навіть серйозні інституції не соромляться озвучувати свої думки. Раніше ці дискусії також відбувались, але десь в кабінетах без залучення громадської думки», — написав він.

Що кажуть у ХПІ?

Керівниця пресслужби Харківського політехнічного інституту Олена Розова опублікувала допис, в якому закликала назвати станцію «Політех», «Політехнічна» чи «Харківський Політех». 

Вона аргументувала це тим, що ХПІ є першим на сході України технічним вишем, який випустив сотні тисяч спеціалістів. 

«Попрацювали з “Героями праці”, зрозуміли, що треба вчитися, виїхали на “Студентську”, а потім — відштовхнулися від академіків Павлова та Барабашова, дісталися “Київської”, а далі обираєте освіту — або  технічну — “Політех”, або класичну — “Університет”», — написала вона. 

Що кажуть в університеті імені Ярослава Мудрого?

На сторінці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відповіли на цю пропозицію та заявили, що така назва є не зовсім коректною.

«На такій самій відстані чи навіть ближче до входів у метро ніж НТУ «ХПІ» знаходяться юридичний, гуманітарний, автодорожний, фармацевтичний університети, академія цивільного захисту і один з корпусів інституту мистецтв. Крім того, декілька наукових інститутів», — написали вони.

Також там дали конструктивну критику й іншій пропозиції — назвати станцію на честь Григорія Сковороди.

«Не треба забувати, що станція метро “Пушкінська” знаходиться зараз на вулиці Григорія Сковороди, одній з центральних вулиць Харкова довжиною у п’ять кілометрів. І, крім цієї станції, вздовж вулиці є ще дві станції метро, що, в свою чергу, може дезорієнтувати», — йдеться у дописі.

Найдоречнішою ж вони вважають пропозицію назвати станцію іменем Ярослава Мудрого, адже поруч із виходом стоїть його пам’ятник, а також неподалік розташований НЮУ імені Ярослава Мудрого. Крім цього, важливим аргументом вважають історичний зв’язок між Харковом і Київською Руссю. 

«Феномен Ярослава Мудрого значною мірою спроєктований на сучасну добу. Адже нині Україна перебуває на важливому етапі свого розвитку, і уроки Ярослава Мудрого надзвичайно актуальні для нас. Тобто, перейменування станції метро “Пушкінська” на “Ярослава Мудрого”, на наше переконання, є найбільш логічним», — кажуть у виші.

Як перейменували вулицю Пушкінську?

Після того, як 23 січня 2024 року росіяни обстріляли центр Харкова, зокрема, і вже колишню вулицю Пушкінську, міський голова Ігор Терехов запропонував перейменувати її і назвати на честь Григорія Сковороди.

«Людини, чия філософія життя та свободи була в корені протилежною імперським амбіціям. Він учив нас цінувати життя та свободу кожної людини, і ці принципи є найкращою відповіддю на виклики, з якими ми зараз стикаємося», — заявив тоді Терехов.

26 січня на розгляд міськради винесли пакет із пропозиціями щодо перейменування 65 топонімів, зокрема і Пушкінської. Депутати підтримали цей пакет 73 голосами.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк