Головна - Новини - Історичний будинок на Полтавському шляху, 1 захистили від холоду та опадів

Історичний будинок на Полтавському шляху, 1 захистили від холоду та опадів

Час прочитання: < 1 хв

Напівзруйнований історичний будинок на вулиці Полтавський шлях, 1 отримав вимощення. Це дозволить пам’ятці архітектури пережити зиму до початку протиаварійних робіт.

«Люк» розповідає деталі.

Напередодні холодів та снігопадів, 135-річну будівлю на Полтавському шляху, 1 (відому також як будинок Карла Буркевича або «зелений будинок») вимостили спеціальним покровом уздовж зовнішнього боку стін. Про це 20 листопада повідомив харківський архітектор Віктор Дворніков.

«Спільними зусиллями за два тижні справа зрушила, і перед першим снігопадом зелений будиночок на Полтавському, 1 отримав нову отмостку [вимощення, — «Люк»]. — написав Дворніков на своїй Facebook-сторінці.

Це означає, що негативний вплив від опадів зменшиться, і будівля зможе пережити цю зиму. Сподіваємося, навесні почнуться заплановані протиаварійні роботи».

Будинок
Будинок на Полтавському шляху, 1 з вимощенням

Нагадаємо, у листопаді 2022 року в історичній будівлі обвалились перекриття, що свідчило про аварійний стан. Руйнування будинку схвилювало активістів проєкту «Залопань», які писали запит до харківського міського голови Ігоря Терехова та вимагали від ХНЕУ «провести невідкладні протиаварійні роботи». До закликів долучилась громада Харкова — люди побоювались, що будинок без консервації не переживе зиму і подальші руйнування стануть приводом виключити будинок з переліку пам’яток архітектури та містобудування.

Віктор Дворніков зауважує, що історичний будинок на Полтавському шляху, 1 — «один із візуальних символів Харкова, який формує панораму і є виразним доказом успішного і заможного минулого міста». Тому зберегти цю будівлю так важливо.

Олександра Пономаренко, фотографії — Віктор Дворніков, обкладинка — Макс Бурєнок


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк