Головна - Новини - Сергій Жадан видає нову поетичну збірку 

Сергій Жадан видає нову поетичну збірку 

Час прочитання: 2 хв

Видавництво Meridian Czernowitz випускає нову збірку віршів харківського поета Сергія Жадана під назвою «Скрипниківка». Передзамовлення триватиме до початку серпня, презентація відбудеться у вересні.

«Люк» ділиться подробицями.

Про що ця книжка?

Чернівецьке видавництво Meridian Czernowitz випускає нову книжку з поезіями Сергія Жадана. Про це сам письменник повідомив на своїй Instagram-сторінці. За його словами, збірка почала формуватися ще навесні 2021 року, у передчутті невідворотних потрясінь.

«Після 24.02, видавалося, поезія звучить недоречно,розповідає він. — Мені здавалося, що вся ця історія лишилася в минулому. Що в цьому часі, в цій реальності вірші звучать непереконливо, що мова не надається до опрацювання. Що саме письмо слід перевигадувати, і що займатися цим має хтось інший, колись пізніше, не тепер, не тут. Але минуло кілька місяців від початку великої війни — і мова почала повертатися».

Саме здатності мови повертатися й самовідтворюватись, її вразливості та здатності до опору й присвячено нову збірку. Вона має назву «Скрипниківка» —  так називався український правопис, сформований у Харкові на початку ХХ століття, а потім скасований радянською владою під час репресій 1930-х років.

Нову збірку віршів Жадан присвятив мові та її здатності до опору
Нову збірку віршів Жадан присвятив мові та її здатності до опору. Фото: Meridian Czernowitz

Жадан пояснює, що мова, як і скрипниківка колись, виходить поза суто академічні межі, стаючи чимось важливішим, щоденнішим, таким, що визначає наші інтонації. 

Де і коли можна купити нову збірку Жадана?

Передзамовити книжку зі знижкою можна вже зараз на сайті видавництва. Передпродаж триватиме до 10 серпня.

У вересні 2023 року Сергій Жадан обіцяє провести тур із презентацією збірки у 20 містах України, одну з перших — на Міжнародних поетичних читаннях Meridian Czernowitz. Вони пройдуть 8-10 вересня у Чернівцях. 

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк