Головна - Новини - Харківське видавництво випустить артбук у межах проєкту Skovorodance

Харківське видавництво випустить артбук у межах проєкту Skovorodance

Час прочитання: < 1 хв

Видавництво Vivat готує артбук-збірку за мотивами проєкту Skovorodance, який переосмислює творчість Григорія Сковороди у виконанні Сергія Жадана, Юрія Гуржи, Ірени Карпи та інших українських митців.

«Люк» ділиться подробицями від представниці видавництва.

До чого тут Сковорода?

Видавництво Vivat минулого тижня анонсувало нову книжку. Цього разу це не зовсім звичний формат: артбук Skovorodance виходить у межах однойменного музичного проєкту, який ініціював Харківський ЛітМузей.

Альбом містить композиції на вірші Григорія Сковороди зі збірки «Сад божественних пісень», які українські письменники, поети та музиканти переспівують у стилі реґі. Усього до альбому увійшло 12 треків: 11 написані на слова самого Сковороди, ще до одного лірику спеціально написав харківський поет Сергій Жадан.

Альбом вже доступний на головних музичних платформах за посиланням.


Читайте також:


Який вигляд матиме артбук?

Харківське видавництво Vivat поділилося деталями проєкту. За словами заступниці головного редактора Олени Рибки, ідея створити артбуку за Skovorodance виникла ще під час запису перших треків:

«Сковорода зазвучав цілком органічно в реґі-стилі, можливо, саме завдяки тому, що основна ідея і творчості українського філософа, і музичного стилю — це щастя, — розповідає вона у коментарі «Люку».

І коли ми з командою почали думати над тим, щó буде наповнювати книжку, то зрозуміли, що хочемо показати, як переплітаються і перетікають одна в одну основні філософські ідеї Сковороди».

До створення артбуку долучилися літературознавець Назар Федорак, а також сучасні українські філософи Тарас  Лютий та Олександр Філоненко. Вони прописали у виданні коментарі  до ключових ідей Сковороди: свобода, сродність, щастя, самопізнання.

Графіка й колажі художника Віталія Кохана частково імітують барокову стилістику, взаємодіючи із малюнками та каліграфією самого Сковороди. Дизайнерка Надія Величко об’єднує багатошаровість цитат, пісень і коментарів, а також історичних довідок від історика Вадима Назаренка. За словами пані Рибки, це дозволяє читачеві рухатись простором артбуку, занурюючись у тексти Сковороди, але тримаючись цілком сучасного звучання пісень на їх слова.   

Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк