Головна - Новини - Фіктивні фірми і підроблені документи: як «Харківські тепломережі» вкрали 160 мільйонів на відбудові

Фіктивні фірми і підроблені документи: як «Харківські тепломережі» вкрали 160 мільйонів на відбудові

Час прочитання: 4 хв

Нещодавно Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили харківське угрупування, що викрало із держбюджету та коштів від іноземних партнерів близько 160 мільйонів гривень на відновлення критичної інфраструктури.

Наразі стали відомі деталі схеми та її учасники.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про учасників схеми?

Працівники Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), оперуючи даними з судового реєстру, розібрали схему злочинного угрупування. 

За даними слідства, впродовж 2022-2023 років посадовці КП «Харківські тепломережі» увійшли у змову з рядом фірм:

  • ВК «Сантехмонтаж»;
  • ТОВ «Арк Метал Тьюб»;
  • ТОВ «Вуглеметтрейдінг”»;
  • ТОВ «ТД “Стеклопласт”»;
  • ТОВ «Альянс».

Читайте також:


Як працювала схема?

Менеджери «Тепломереж» купили у ВК «Сантехмонтаж» (керівник — Євген Цирульников, бенефіціарні власники — той же Євген Цирульников та Ізраіль Цирульников) ізольовані труби на загальну суму понад 40 мільйонів гривень за рахунок коштів позики Світового банку за значно завищеними цінами. 

Аби привласнити кошти, учасники схеми використали спеціально створені підприємства: ТОВ «Арк Метал Тьюб», ТОВ «Вуглеметтрейдінг» та ТОВ «ТД “Стеклопласт”», які реальної діяльності ніколи не вели, але через оформлення операцій з ними відбулося штучне підвищення цін на труби, що призвело до розтрати коштів харківського КП на суму понад 20 мільйонів гривень.

У 2024 році стало відомо, що у період з 2022 по 2023-й посадовці «Тепломереж» перебували у змові з ТОВ «Ворлд Фуд Енд Фід» (власник — Денис Фролов, керівник — Юрій Пятаков). За цей період вони заволоділи коштами в сумі 4,3 мільйонів гривень, купуючи природну кам’яну технічну сіль за умисно завищеним цінами.

Денис Фролов раніше був власником та керівником ТОВ «Вуглеметтрейдінг», про яке йшлося вище (через оформлення операцій із цією фірмою було штучне завищення цін на труби). У 2022 році ця фірма поставила харківському КП труб на суму понад 140 мільйонів гривень. При чому жодного звіту про ці закупівлі у Prozorro немає.

На момент укладання цих договорів власником та директором фірми був Денис Борисович Фролов. Людина з таким ПІБ була відома як комерційний директор Дніпровського металургійного заводу, який займається виробництвом труб. Цей завод належить групі DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського.

«Варто нагадати, що перший заступник директора КП “Харківські тепломережі” Сергій Волик, якого підозрюють в організації схеми, був першим віцепрезидентом футбольного клубу “Металіст”, власником якого на той момент був саме Ярославський», — зазначили у ХАЦ.

Крім цього, посадовці КП та ТОВ «Вуглеметтрейдінг» протягом лютого-березня 2023 року з метою документального обґрунтування здійснення закупівель використали завідомо підроблений документ — гарантійний лист, наданий від імені підприємства ТОВ «Інтерпайп Ніко Тьюб».

А з травня по грудень 2022 року представники КП та ТОВ «ТД “Стеклопласт”» заволоділи коштами в сумі 5,4 мільйонів гривень, купуючи віконні блоки за умисно завищеними цінами. На той момент керівником та власником ТОВ «ТД “Стеклопласт”» був Юрій Пічугін (раніше був власником вищезгаданого ТОВ «Ворлд Фуд Енд Фід»).

Як учасники намагались приховати діяльність?

У березні 2023 року в ТОВ «Вуглеметтрейдінг» змінився власник, замість Дениса Фролова став Едуард Щербина. А у вересні минулого року фірму перереєстровують, як і вищезгадане ТОВ «Арк Метал Тьюб», на сейшельський офшор LЕGАL SЕRVІСЕS СОМРАNУ LТD. Також підприємство змінило назву на «Арія ЛТД». 

Вид діяльності фірми теж змінився: компанія тепер знімає фільми. Її бенефіціаром зазначена Белле Ельна Паулетта. Ця жінка допомагає в реєстрації іноземних компаній, зокрема у Великобританії, бізнесменам з України та РФ.

Ще одне підприємство зі схеми, ТОВ «ТД “Стеклопласт”», теж змінило назву на ТОВ «Хелен Авто». Зараз фірма також зареєстрована на той же сейшельський офшор LЕGАL SЕRVІСЕS СОМРАNУ LТD, а бенефіціаром зазначена та ж Белле Ельна Паулетта. Змінився і основний вид діяльності: з оптової торгівлі іншими машинами та устаткуванням на вантажний автомобільний транспорт.

В чому вина Волика?

З ухвали суду стало відомо, що Сергій Волик як перший заступник директора «ХТМ» вивчав потреби комунального підприємства у продукції, зокрема вирішив, що КП потрібні труби, металопластикові вікна та технічна сіль. Про це він повідомив організатора схеми, а той своєю чергою пояснив, що для постачання продукції необхідно укласти договори з підконтрольними йому підприємствами.

Як стало відомо ХАЦ, серед тих, кому повідомили про підозру у цій справі — начальник відділу публічних закупівель та договірної роботи КП «Харківські теплові мережі» Валерій Морозов.

На думку слідства, він, діючи за вказівкою Волика, не зробив аналіз цін інших виробників та підготував проєкти кількох договорів для КП: на труби сталеві безшовні — із ТОВ «Вуглеметтрейдінг», на віконні блоки — із ТОВ «ТД “Стеклопласт”», на постачання солі — із ТОВ «Ворлд Фуд Енд Фід». Також слідство встановило, що Волик неодноразово наказував Морозову підготувати додаткові угоди на безпідставне збільшення вартості цих договорів.

З урахуванням встановленої під час досудового слідства фактичної ринкової вартості труб, віконних блоків та солі, імпортованої в Україну, експерти порахували переплати: на трубах з урахуванням витрат на доставку — 127,9 мільйонів гривень, на віконних блоках — 5,4 мільйонів гривень, на солі — 4,3 мільйонів гривень.

Також встановлено, що організатори схеми змогли отримати від Дніпропетровської торгово-промислової палати необхідні довідки про ціну труб та металопластикових конструкцій на ринку України. Для цього вони «вплинули» на експертів ДТПП.

Валерія Морозова також підозрюють у тому, що він «організував» довідки стосовно рівня цін на камʼяну сіль, залучивши начальника відділу ділової інформації Харківської торгово-промислової палати. 

Кого ще підозрюють у справі?

Крім Морозова та Волика, у справі ще п’ять підозрюваних: організатор схеми та чотири підконтрольні йому особи. 

Підозрюваним обрали такі запобіжні заходи: для двох осіб — нічний домашній арешт строком на два місяці, запобіжний захід у вигляді застави у розмірі восьми мільйонів гривень, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів із можливістю внести заставу у розмірі трьох мільйонів гривень, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів із можливістю внести заставу у розмірі 10 мільйонів гривень, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів з можливістю внести заставу у розмірі 9 992 400 гривень. До Валерія Морозова суд застосував запобіжний захід у виді застави розміром 900 тисяч гривень.

До речі, у межах цієї справи у серпні 2023 року провели обшук за місцем проживання генерального директора КП «ХТМ» Василя Скопенка.

Вже після публікації релізу НАБУ на сайті КП з’явилось повідомлення про те, що Волик та Морозов будуть відсторонені від виконання повноважень на посаді.

За даними ХАЦ, у 2022 році переважну частину закупівель «ХТМ» не публікували в Prozorro. Звіти про ті угоди не завантажені до системи закупівель і досі, а деякі підрядники уже змінили назви, адреси реєстрації, засновників та профіль діяльності, що вказує на їхню фіктивність.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк