Головна - Новини - Терехов звільнив заступника з питань ЖКГ Руденка. Чим він запам’ятався?

Терехов звільнив заступника з питань ЖКГ Руденка. Чим він запам’ятався?

Час прочитання: 3 хв

Міський голова Харкова Ігор Терехов звільнив заступника з питань забезпечення життєдіяльності міста Андрія Руденка.

«Люк» розповідає, що про нього відомо.

Що сталося?

Сьогодні, 8 квітня, харківський журналіст Павло Федосенко опублікував скан-копію документа, в якому йдеться про звільнення Руденка з займаної посади. Згідно з ним, заступника звільнили з 1 квітня, а документ було підписано ще 29 лютого.


Читайте також:


Що відомо про Руденка?

Андрій Руденко був депутатом Харківської міської ради з 2002 по 2010 роки, а в 2015 став заступником Геннадія Кернеса. Залишився він на посаді і вже за часів керування Ігоря Терехова.

Зазначимо, що журналісти та розслідувачі неодноразово заявляли про зв’язок Руденка з фірмами, які отримували від місцевої влади тендери на великі суми. У березні 2017 року Харківська міська рада  березня уклала угоду з ТОВ «ТК Трансавто» щодо транспортних послуг вартістю 970,14 тис. грн.

За інформацією Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), власником та керівником ТОВ «ТК «Трансавто» є Валерій Дробушко. Конкурентами їм стала  ТОВ «Вікінг-Авто», одна з власниць якого є Інна Руденко (колишня дружина Андрія Руденка). При цьому, у компаній однакові адреси електронної пошти.

«Фірми, які пов’язані з Дробушко і Інною Руденко, є одними з найбільших маршрутних перевізників Харкова», — заявили тоді в ХАЦ.

У 2019 році Харківське обласне територіальне управління Антимонопольного комітету України виявило та встановило змову між ТОВ «ТК Трансавто» та ТОВ «Вікінг-Авто» на тендері Адміністрації Холодногірського району щодо оренди автівок Chevrolet Lacetti для перевезення працівників в робочий час. Про це стало відомо з сайту АМКУ.

Андрій Руденко. Фото: ХОВА

У 2020 році ХАЦ заявили, що фірма з оточення Руденка почала заробляти на ремонті тепломереж — сфері, яку курував в той час заступник. Тоді Департамент комунального господарства Харківської міськради уклав дві угодиу з ТОВ «Тех-інком» на реконструкцію мереж теплопостачання: перша — вартістю 17,48 млн грн, а друга — на 13,4 млн грн. Це були перші договори компанії в системі Prozorro.

Фірма записана на Вікторію Письмак та Ігора Карпенка. Підприємство використовує приміщення ТОВ «Авто-Ові», однією з засновниць якого є Інна Руденко. Письмак працює директором у ТОВ «А.І.Р», де серед засновників з часткою у 45 відсотків є Андрій Іванович Руденко.

Як компанії Руденка пов’язані із новими тендерами?

У 2024 році Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації протягом 22-23 лютого опублікував 97 закритих публічних закупівель на суму 2,1 млрд грн на будівництво фортифікаційних споруд. Понад 225 млн грн на цих підрядах заробить ТОВ «Тех-інком». 

У березні 2024 року Бюро економічної безпеки України, за матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України, викрили будівельну компанію в спробі розтрати бюджетних коштів під час будівництва фортифікаційних споруд на території Харківської області.

«Підприємство неодноразово ставало  переможцем тендерних торгів, проведених одним із департаментів Харківської обласної державної адміністрації.  Загалом компанія отримала підряд на будівництво фортифікаційних споруд вартістю понад 240 млн грн», — написали тоді у БЕБ.

Встановлено, що частину коштів, а саме 20,45 млн грн товариство перевело на рахунки фізичної особи-підприємця, яка була зареєстрована у січні 2024 року.  Згадувана особа фактично працює адміністратором закладу харчування, тобто немає відношення до будівництва. Водночас після отримання коштів вона намагалась перерахувати їх на рахунок компанії, що  може бути пов’язана із діяльністю так званих «конвертаційних центрів». 

Наразі вихідні платежі по рахунках фізособи підприємця зупинено, а 20,45 млн грн — заблоковано. 

Днями видання «Думка» анонсувало звільнення Руденка. Тоді ж вони зазначили, що.ю за інформацією їхніх джерел, правоохоронні органи проводили нещодавно обшук у помешканні Руденка. Слідчі дії нібито стосувалися не заступника мера, а його дружини, яка нібито постачала колючий дріт для фортифікаційних споруд у регіоні та місті. Остаточні результати слідства на цей час ще не відомі.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський.

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк