Головна - Новини - Студентська замість Тація. Харків’яни закликають зберегти назву вулиці в центрі міста

Студентська замість Тація. Харків’яни закликають зберегти назву вулиці в центрі міста

Час прочитання: 2 хв

У Харкові триває онлайн-голосування щодо перейменування кількох вулиць. Серед них, зокрема, є і пропозиція муніципалітету перейменувати одну з центральних вулиць, нині Студентську, на честь Василя Тація, колишнього ректора Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого (НЮАУ).

Депутат міської ради Дмитро Булах закликає активну громадськість Харкова голосувати проти цього перейменування. «Люк» взяв у нього коментар і дізнався чому.

Що пропонує міська рада?

В кінці березня на сайті Харківської міської ради стартувало голосування щодо присвоєння імен загиблих захисників України та видатних українців вулицям та скверам міста. 

Голосування стосується назв чотирьох вулиць та одного скверу:

  • Безіменний сквер на початку вулиці Конторської пропонують назвати на честь Влади Черних, медикині добровольчого підрозділу «Хартія»;
  • Вулицю Плеханівську — перейменувати на вулицю Георгія Тарасенка, командира добровольчого підрозділу «Фрайкор»;
  • Вулицю Державінську — на вулицю Дмитра Коцюбайла, командира батальйону «Вовки Да Вінчі»;
  • Вулицю Броненосця «Потьомкін» — на вулицю полковника ЗСУ Олега Громадського;
  • Вулицю Студентську — на вулицю Василя Тація, колишнього ректора НЮАУ.

Що не так з Тацієм?

Останнє перейменування викликає чи не найбільше питань. На відміну від інших чотирьох героїв, Василь Тацій не брав участі в обороні міста від російських окупантів. Він очолював НЮАУ ще з кінця 80-х, був членом ЦК КПРС та помер у вересні 2022-го, у віці 82 років.

Депутат міської ради Дмитро Булах у себе на сторінці закликає харків’ян голосувати проти цього перейменування:

«Не знаю, хто конкретно це ініціював. Це точно не було, скажімо так, від адекватної громадськості. Можливо, вони прикрилися формальним зверненням від когось, — пояснює він у своєму коментарі для «Люка».

Номінант, м’яко кажучи, неоднозначна фігура. У нас навіть в законодавстві є норма, що найменування на честь членів ЦК КПРС забороняється. Його діяльність теж не була проукраїнською. Він був плоттю від плоті бюрократії — у поганому сенсі. Юракадемія при його ректорстві мала дуже неоднозначну репутацію. Його рідні, звісно, можуть вшановувати його пам’ять у сімейному колі, але не використовувати для цього публічні місця».

На якому етапі перейменування зараз?

Голосування за нові назви топонімів триватиме до 28 квітня.

Наразі на відповідній сторінці сайту Харківської міськради проголосували вже майже 4800 користувачів, більшість з яких підтримує перейменування. Також там з’явилося близько 30 однотипних коментарів з вимогою перейменувати на честь Тація вулицю Пушкінську або одноіменну станцію метро.

Повномасштабна агресія Росії актуалізувала питання переменувань міських топонімів в усіх українських містах. Згідно відповідного Закону України, зміна назв вулиць та скверів здійснюється лише після проведення громадського обговорення. Але у якій формі його проводити, закон дозволяє визначити міській владі самостійно. 

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк