Головна - Новини - В Україні вимирають осетрові. Що робити, щоб це зупинити?

В Україні вимирають осетрові. Що робити, щоб це зупинити?

Час прочитання: 2 хв

До Всесвітнього дня водних тварин українська філія Всесвітнього фонду природи WWF закликала докласти зусиль для збереження осетрових, які зараз знаходяться у небезпеці.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

3 квітня, у Всесвітній день водних тварин, WWF-Україна нагадує про важливість охорони водних істот, що потерпають від дій людини.

Так, осетрові — вид, що існував ще за часів динозаврів 200 мільйонів років тому —  опинились під загрозою зникнення. Оселі осетрових знищуються через поглиблення та розширення водойм при створенні суднохідних шляхів, будівництво гребель, які заважають їм мігрувати між нерестовищами, браконьєрство та забруднення водойм. 

У 2020 році сталася одна з великих кризових ситуацій, що призвела до вимирання одного з видів осетрових — веслоноса китайського. На протоці річки Янцзи в Китаї збудували греблю Гечжоуба, однак її не обладнали рибоходами. Через це популяція веслоноса не змогла дістатись до нерестовищ і вимерла.


Читайте також:


Яка ситуація з осетровими в Україні?

З 26 видів осетрових риб в Україні історично водилися шість. Їх вони занесені до Червоної книги України. Два з них (осетер атлантичний та осетер шип) офіційно визнані вимерлими. Інші чотири види гостро потребують охорони і збереження:

  • Білуга звичайна та стерлядь прісноводна мають статус зникаючих видів.
  • Осетер європейський та севрюга звичайна — вразливі види.

На рівні держави Міністерство довкілля України спільно з WWF-Україна, науковцями та експертами розробило План дій щодо збереження осетрових риб (родина Acipenseridae) в Україні на період з 2021 по 2030 роки. Його мета — відновити популяцію осетрових в Україні.

Окрім державних ініціатив, істотну роль у цій справі відіграють громадські організації, а також небайдужі українці, яких закликають дотримуватись наступних правил:

  • В Україні вилов осетрових заборонений та контролюється законом. Якщо під час риболовлі ви помітили представника осетрових у сітках, якомога треба швидше звільніти його. Навіть якщо риба вже мертва, її необхідно випустити (за вилов осетрових, навіть мертвих, передбачено штраф).
  • Пам’ятайте про відповідальне споживання. Купуйте продукцію з осетрових, вирощених у аквакультурі, тобто у спеціально створених для цього умовах. Такий вид фермерства є офіційно дозволеним в Україні та ніяк не шкодить популяції вільноживучих осетрових. У закладах харчування та магазинах запитуйте про сертифікат рибного господарства, з якого надходить м’ясо осетрових чи ікра.
  • Не забруднюйте воду. Мінімальне, що кожен з нас може зробити, — відмовитися, зокрема, від фосфатвмісних пральних порошків та мийних засобів.
  • Підтримуйте природоохоронні фонди та ініціативи. Один з найбільших європейських проєктів, LIFE-Boat 4 Sturgeon, покликаний врятувати від вимирання чотири види осетрових, які залишилися в Дунаї: стерлядь прісноводна, осетер російський, севрюга звичайна та білуга. Водна команда WWF-Україна також залучена до цього проєкту.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк