Головна - Новини - Сексист, фетфоб та русофіл. У чому звинувачують одного з кандидатів в Наглядову раду УКФ
…

Сексист, фетфоб та русофіл. У чому звинувачують одного з кандидатів в Наглядову раду УКФ

Час прочитання: 3 хв

В Україні зареєстрували 31 кандидата до складу Наглядової ради «Українського культурного фонду» (УКФ). Однак, і в цей раз не обійшлось без скандалів — одного з учасників звинувачують у спробі маніпулювати результатами. Крім цього, він публікує сексистські вислови та посилання на заборонені російські соцмережі.

«Люк» розповідає деталі скандалу та спосіб протистояти цьому кандидату.

Хто подався на членство у Наглядову раду УКФ?

З 26 жовтня по 26 грудня 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики (Мінкульт) проводило набір у склад Наглядової ради «Українського культурного фонду». 5 січня стартувало онлайн-голосування за її членів.

Загалом, заявки на членство подали 20 представників від закладів культури та 11 представників громадських організацій, однак пізніше деякі кандидати відкликали свої заявки.

Наразі від закладів культури балотуються:

  • Білоус Андрій — Театрально-видовищний заклад культури «Київський національний академічний Молодий театр»;
  • Вергунов Віктор — Національна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України;
  • Гунченко Вєста — Театрально-видовищний заклад культури «Київський академічний театр ляльок»;
  • Качанов Петро — Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва;
  • Кириченко Сергій — Комунальне підприємство «Житомирська обласна філармонія імені Святослава Ріхтера»;
  • Кічатий Леонід — Державний історико-культурний заповідник м. Дубна;
  • Книга Олександр — Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша;
  • Коротун Надія — Комунальний заклад «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара»;
  • Мойсієнко Сергій — Комунальне підприємство «Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка»;
  • Несин Катерина — Комунальний заклад Іванківської селищної ради «Іванківський будинок культури»;
  • Пилипець Тетяна — Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука»;
  • Савчук Юрій — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс;
  • Сагайдак Ольга — Комунальна установа «Інститут стратегії культури»
  • Сербін Олег — Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого;
  • Сошнікова Ольга — Комунальний заклад «Харківський історичний музей імені Миколи Сумцова»;
  • Тихомиров Ігор — Комунальне підприємство «Чернігівський молодіжний театр»;
  • Ткач Юрій — Комунальний заклад «Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана»;
  • Чмелик Роман — Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський історичний музей»;
  • Шейко Володимир — Державне підприємство «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс “Мистецький арсенал”»;
  • Ярмуш Ольга — Сосницький літературно-меморіальний музей Олександра Довженка.

Від громадських об’єднань заявки подали:

  • Bopобей Володимир — Громадська спілка «Центр “Регіональний розвиток”»;
  • Барінова Яна — Громадська організація «Кримський інститут стратегічних досліджень»;
  • Бітаєв Валерій — Громадська організація «Інститут соціальних та культурних зв’язків»;
  • Богун Марина — Громадська організація «Штука»;
  • Вінтоняк Віктор — Громадська організація «Свято ковалів»;
  • Логвиненко Богдан — Громадська організація «Українер»;
  • Сусленський Олександр — Громадська організація «Українська оперна спілка».

Зазначимо, що Олександр Сусленський входить до чинного складу Наглядової ради, а Валерія Бітаєва рада висувала як голову. 

Також варто додати, що в травні 2021 року Наглядову раду УКФ звинуватили у ручному управлінні, після чого на той момент міністр культури Олександр Ткаченко (проти діяльності якого проходили акції протесту влітку 2023-го) порекомендував Сусленському та ще одному члену Наглядової ради Ігору Тулузову піти у відставку. Вони ж, натомість, проігнорували це.

Читайте також:

Як проходить голосування і що за скандал із ним?

На голосування кожен заклад культури або громадське об’єднання обирає одного представника. Той може підтримати двох кандидатів. Наразі затверджено 103 представника для закладів культури та 102 — для ГО. 

Списки голосувальників не розголошуються, однак журналістка Ксенія Білаш в колонці на LB.ua написала, що за інформацією джерел видання, велика частка з них пов’язана між собою та з Олександром Сусленським. Крім цього, у списку є ГО, які лише номінально стосуються культури та не є відомими в професійних колах. 

«Важливо розуміти, що чинний закон про УКФ не забороняє панові Сусленському голосувати за себе, а також реєструвати в системі МКІП щойно створені ГО своїх родичів і друзів, які голосуватимуть за нього. Поняття “конфлікт інтересів” у нього не закладене. Пропозиція посилити вимоги до ГО вже більш ніж рік лежить у секретаріаті Кабінету Міністрів, але політичної волі опрацювати її немає. Очевидно, і ОП, і МКІП зацікавлені у статус-кво чи просто байдужі до цих процесів», — вказала журналістка.

З аналогічними звинуваченнями в бік Сусленського виступив і керівник мультимедійного проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко, який є одним із кандидатів у Наглядову раду. За його словами, Сусленський «завів» на голосування близько 40 ГО, які тепер будуть підтримувати саме його. 

Крім цього, Логвиненко опублікував скриншоти з Facebook-сторінки Сусленського з сексистськими та фетфобними жартами, а також недавні посилання на публікації про «хороших росіян» та заборонену російську соцмережу «Однокласники». Зазначимо, що після цього Сусленський закрив свою сторінку від переглядів.

Сусленський

Сусленський

Сусленський

«З прикрістю констатую, що головна культурна інституція країни може мати ось таке обличчя, як на цьому скрині. Обличчя невігластва, зневаги, обличчя комуністичного діяча культури. Чому? Бо цього року цей член наглядової ради зі своїм товаріщєм знову в неї подався як кандидат, а також “завів” у голосувальники 40 (!) своїх громадських організацій, зареєстрованих на себе, свого водія, дружину, колишню, друзів і подруг», — написав Логвиненко.

Що робити?

За словами Богдана Логвиненка, днями відбулась зустріч 15-20 громадських організацій, які вирішили об’єднатись проти сил Сусленського. Для цього вони вирішили висунути двох кандидатів, за яких будуть голосувати всі, хто підтримує цю ідею. 

Кандидатами стали сам Богдан Логвиненко та керівник Громадської спілки «Центр “Регіональний розвиток”» Володимир Воробей. Вони закликають інші ГО консолідуватись з ними.

Крім цього, Інститут законодавчих ідей створив сайт підтримки, де пропонує голосувальникам заповнити анкету екзитполу, аби контролювати прозорість виборів.

Чим займається Наглядова рада УКФ?

Наглядова рада УКФ — орган, що фактично керує діяльністю «Українського культурного фонду», затверджує стратегічні напрямки розвитку, слідкує за виконанням фінансової політики та рішеннями щодо великих проєктів. 

Рада обирається строком на три роки. До її складу входить дев’ять членів: двох призначає президент України, двох — Мінкульт, двоє представників обираються від культурних установ та двоє — від громадських об’єднань через інтернет-голосування. Потім вони обирають собі голову, який теж стає членом ради. 

Текст — Антон Малиновський, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк