Головна - Новини - Мстислав Чернов отримав премію BAFTA за найкращий документальний фільм

Мстислав Чернов отримав премію BAFTA за найкращий документальний фільм

Час прочитання: 1 хв

Фільм «20 днів у Маріуполі» харківського журналіста та режисера Мстислава Чернова переміг у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

18 лютого на сайті Британської академії телебачення та кіномистецтва опублікували переможців цьогорічної премії. Переможцем у номінації «Найкращий документальний фільм» став журналіст, режисер Мстислав Чернов із фільмом «20 днів у Маріуполі». 

На сцену за нагородою піднявся Мстислав Чернов, а також фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василиса Степаненко, які разом із Мстиславом фіксували російські злочини в оточеному Маріуполі у 2022 році.

«Це не про нас. Це про Україну, про людей Маріуполя, і я хочу зосередитися на цьому. Вчора впало ще одне українське місто — Росія окупувала Авдіївку і багато міст до цього. Тому історія Маріуполя — це символ всього, що сталося», — сказав Чернов під час вручення.

Премія BAFTA є найвищою у Великобританії, її називають британським аналогом «Оскара». 


Читайте також:


Що відомо про фільм «20 днів у Маріуполі»?

Окрім Мстислава Чернова, над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювала команда інформагентства Associated Press (зокрема, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко) та монтажери найдовшого документального серіалу телерозслідувань FRONTLINE

Стрічка розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення: обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.

Прем’єра відбулась 20 січня 2023 року на фестивалі незалежного кіно Sundance в США. Там стрічка отримала приз глядацьких симпатій. Також фільм здобув низку нагород від Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society та Sheffield DocFest 2023 (Велика Британія). У травні творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією.

23 січня Академія кінематографічних мистецтв і наук номінувала фільм на «Оскар» у номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк