Головна - Новини - «Щоб ми та наші діти не жили у “Дюні”». Харків’яни вийшли на протест, аби захистити Основ’янський ліс

«Щоб ми та наші діти не жили у “Дюні”». Харків’яни вийшли на протест, аби захистити Основ’янський ліс

Час прочитання: 2 хв

Минулої неділі мешканці Харкова вийшли на мітинг, щоб захистити від вирубки Основ’янський ліс.

На мітинг прийшло близько ста містян, які виступають проти побудови на місці лісу чергового кар’єру з видобутку піску.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбулося?

Вчора, 9 червня, у Харкові пройшла акція протесту на території кар’єру біля озера Основа (також відоме як Комсомольське). За словами екоактивіста Артема Приходька, у мітингу взяли участь близько ста харків’ян, які хочуть захистити Основ’янський ліс від перетворення на піщаний кар’єр:

«Єдиний вцілілий у Харкові сосновий ліс біля озера Основа (Щербачівський ліс) хочуть перетворити на карʼєр видобутку піску,пояснює Приходько на своїй Facebook-сторінці.

Це майже 11 гектарів території, де ростуть здорові дерева! Місце відпочинку харківʼян та важливої екоділянки Харкова збираються перетворити на промзону. Ми хочемо запобігти цьому та зберегти наш ліс, щоб у майбутньому ми та наші діти не жили у “Дюні” та дихали свіжим повітрям».

Близько сотні місцевих мешканців вийшли захищати Основ'янський ліс. Фото: Денис Глушко, Ґвара Медіа
Близько сотні місцевих мешканців вийшли захищати Основ’янський ліс

Читайте також:


Хто хоче вирубити Основ’янський ліс?

Тиждень тому місцева мешканка Світлана Кураксіна розповіла «Люку», що напередодні з десяток невідомих у формі лісництва почали вирубувати Основ’янський ліс. Вони відмовилися надати активістці відповідні документи, проте заявили, що завдання вирубати майданчик вони буцімто отримали «від держави»

Мешканці Жихоря викликали поліцію, і патрульні, що прибули на місце, зареєстрували їхні звернення. Поки йде слідчий процес, вирубку зупинили. 

Після звернень до відповідних служб, з’ясувалося, що ТОВ «Кар’єр Основа» отримала сервітут (право користування землею) у державного підприємства «Ліси України». Інша громадська діячка, теж, Світлана уточнила, що укладений договір стосується розширення кар’єрів:

«Дерева їм не потрібні, вони їх викинуть. Їм потрібен пісок, тому хочуть весь цей ліс вирубити, — повідомила вона у коментарі «Люку». — І все це відбувається без урахування думки місцевих мешканців та всіх харків’ян, які часто тут відпочивають».

Osnovianskyy-lis-vyrubuie-TOV-Karier-Osnova

Osnovianskyy-lis-znakhodytsia-i-vidanni-DP-Lisy-Ukrainy

Редакція «Люк» продовжує стежити за ситуацією довкола лісу на Основі.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — Денис Глушко, «Ґвара Медіа»

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк