Головна - Новини - У Лондоні презентують фільм британсько-українського виробництва про окупацію Ізюма

У Лондоні презентують фільм британсько-українського виробництва про окупацію Ізюма

Час прочитання: 2 хв

У Великій Британії проходять прем’єрні покази фільму «Могила», знятого  британською студією у співпраці з харківськими журналістами «Ґвара Медіа». Стрічка розповідає про наслідки російської окупації міста Ізюм.

«Люк» ділиться подробицями.

Що це за фільм?

Сьогодні, 10 листопада, у лондонському медіа-клубі Frontline презентують фільм «Могила» (The Grave). Ця документальна стрічка є результатом співпраці харківського видання «Ґвара Медіа» із британською Studio 9 Films. Фільм розповідає історію пошуку справедливості та відповідальності за вбивство цивільного населення міста Ізюм на Харківщині. 

Офіційна премʼєра фільму відбулася 6 листопада на британських телеканалах ITV1 та ITVX. Вони й замовили створення цієї 66-хвилинної документальної стрічки для своєї серії фільмів «Викриття», які отримали цьогорічну премію BAFTA.


Читайте також:


Чому цей фільм важливий?

Масові поховання в лісі під Ізюмом виявили після звільнення міста від піврічної російської окупації. Восени минулого року знайшли близько 450 тіл. Деякі з них мали на собі сліди катувань, багато хто з ізюмців був застрелений, інші загинули через обстріли. Серед загиблих опинився дитячий письменник Володимир Вакуленко.

Головний редактор «Ґвари» Сергій Прокопенко, який сам народився і виріс в Ізюмі, розповідає, що над стрічкою журналісти та фільмороби працювали протягом року.

«Це без перебільшення історичний документальний фільм, який відслідковує і досліджує роботу правозахисників, поліцейських та розслідувачів щодо воєнних злочинів, які вчиняли росіяни, — каже він у коментарі «Люку». 

Для нас було дуже важливо зробити його і показати на закордонну аудиторію. Тому що чим більше будемо створювати історій — правдивих, базованих на фактах — тим більше шансів, що ми залишимося в інформаційному просторі у той час, коли світ хитається між різними воєнними конфліктами».

Трейлер фільму The Grave можна подивитися за посиланням.

Антон Алохінссон, кадри взято з фільму Studio 9 Films, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк