Головна » Родзинка, гора та половецькі баби: вийшов епізод «Книги-мандрівки» про Ізюм

Родзинка, гора та половецькі баби: вийшов епізод «Книги-мандрівки» про Ізюм

Час прочитання: 2 хв

На YouTube-каналі проєкту «Книга-мандрівка. Україна» вийшов анімаційний епізод про Ізюм Харківської області. Оповідь ведеться від імені персонажки Родзинки, яку озвучила військовослужбовиця Алла Кошляк.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про епізод?

У новому епізоді головна оповідачка — пані Родзинка — знайомить глядачів з історією міста від давнини до сучасності, від легендарної гори Крем’янець до зупинки «Штука», яку радять обрати стартовою точкою для прогулянки центральною площею Ізюму. 

«Місто Ізюм не випадково стало героєм чергового випуску «Книга-мандрівка. Україна». Внаслідок російського вторгнення було пошкоджено або втрачено понад 80% архітектурних і культурних пам’яток міста. Серед них — Кам’яні Половецькі Баби IX-XIII століть, зруйновані російським снарядом, та будівля колишнього Реального училища 1882 року, яка стояла в центрі міста понад 140 років», — зазначила авторка проєкту Ірина Тараненко.

Зазначимо, що пані Родзинка говорить голосом Алли Кошляк, військовослужбовиці та журналістки першого в Україні мандрівного радіо «Хартія».

«Ми чуємо назви населених пунктів у новинах через повномасштабне російське вторгнення. Але чи багато ми про ці міста і села знаємо? Якщо спробувати знайти світлі сторони у тому жахливому досвіді, що ми всі зараз переживаємо, — то нехай це буде досвід пізнання і співпереживання. Завдяки війні ми нарешті більше дізнаємося одне про одного, пізнаємо власну історію, повертаємо її собі. 

Добре, коли українці змалечку матимуть змогу вивчати історію, культуру, цікавинки своєї країни завдяки таким проєктам, як “Книга-мандрівка”. Мрію про час, коли перша асоціація з назвою Ізюм буде саме про його памʼятки і “родзинки”, а не про злочини російських окупантів», — наголосила Алла Кошляк.


Читайте також:


Що це за проєкт?

Проєкт «Книга-мандрівка. Міста» — патріотична серія розповідей про українські обласні центри. Відкрив проєкт мультфільм про Харків, пізніше вийшли серії про Чернігів, Суми, Запоріжжя, Миколаїв та Київ. Паралельно у містах проходили презентації книг, присвячених їм.

«Українці все більше цікавляться своїм корінням та історією батьківщини. Каталізатором цього інтересу певною мірою послужило повномасштабне вторгнення. У “Книга-мандрівка. Міста” ми хочемо показати палітру унікальності та особливості кожного міста, адже всі вони продемонстрували неймовірну стійкість та патріотизм», — зазначила Ірина Тараненко.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк