Головна - Новини - В Україні оголосили кампанію з відновлення українських артінституцій. Розповідаємо, як подати заявку

В Україні оголосили кампанію з відновлення українських артінституцій. Розповідаємо, як подати заявку

Час прочитання: 2 хв

Артпроєкт МОТ разом з ГО «Алгоритм дій» оголосили опенкол на підтримку українських мистецьких інституцій, пошкоджених російськими обстрілами під час повномасштабного вторгнення. Понад 10 мільйонів гривень розподілять між найбільш постраждалими з них.

«Люк» розповідає детальніше, хто і як планує відбудовувати українські культурно-мистецькі простори.

Хто і кому пропонує відновлення?

Модуль тимчасовості (МОТ) — це міжнародний артпроєкт від видання Don’t Take Fake (DTF), створений за участі 28 митців з 10 країн. Разом із луцькою громадською організацією «Алгоритм дій» команда МОТ ініціювала кампанію з відновлення артінституцій України, постраждалих від російської воєнної агресії.

Починаючи з лютого 2023 року, МОТ організовує тимчасові виставки у різних містах України. Протягом цього часу проєкт зібрав понад 10 мільйонів гривень з продажу квитків на виставку та спеціальні події, а також мерчу, сувенірів та друкованого журналу DTF. Ці кошти формують спеціальний фонд, який команда МОТ планує використати для відбудови українських культурно-мистецьких установ, зокрема музеїв.


Читайте також:


Виставки МОТ вже пройшли у Києві, Дніпрі, Луцьку та Львові. В майбутньому планується провести в Європі благодійний аукціон з роботами митців, кошти від якого також скерують до загального фонду відбудови артінституцій.

Одна з експозицій МОТ у Києві у травні 2023 року
Одна з експозицій МОТ у Києві у травні 2023 року

Хто може подати заявку на відновлення?

Спираючись на список ЮНЕСКО та дані Міністерства культури та інформаційної політики України, команда МОТ визначила шість пошкоджених росіянами мистецьких установ, які потребують допомоги у відновленні. Серед них — художні музеї Харкова та Чернігова, київська картинна галерея тощо.

Організатори кампанії закликають й інші українські артінституції, що постраждали від російської агресії, подаватися на участь у конкурсі на відбудову. Це можна зробити, заповнивши форму за посиланням.

Збір заявок триватиме до 1 грудня.

«Зважаючи на обмежену суму, яку ми можемо передати на відновлення, серед усіх об’єктів ми маємо обирати,говориться на сайті проєкту. — Але, поширюючи інформацію про такі мистецькі установи, ми закликаємо інші команди та бізнеси допомагати їх відновлювати».

Залежно від зібраної суми та розмірів пошкоджень, команда МОТ і залучені спеціалісти зі сфери культури сформують додатковий шортліст із кандидатів, які найбільше потребують допомоги, аби показати ширшу картину руйнувань українських артінституцій. Звіт про зібрані та витрачені кошти з’явиться на сайті артпроєкту та його Instagram-сторінці. 

UPD 05.12: Організатори продовжили збір заявок до 15 січня 2024 року.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Переверзева

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк