Головна - Новини - Харківські архітектори долучаються до відновлення Охтирки

Харківські архітектори долучаються до відновлення Охтирки

Час прочитання: < 1 хв

Група харківських архітекторів UrbanReform розпочала розробку проєкту «Охтирка: Урбан Візія». Його мета — залучити місцеву громаду до розбудови сучасного, безпечного, привабливого та економічно розвиненого міста.

«Люк» розповідає деталі.

Хто такі UrbanReform?

Громадську організацію UrbanReform («Міські реформи») започаткувала у 2014 році група харківських архітекторів, урбаністів та громадських діячів. Вони прагнули впливати на формування міського середовища, відстоювати публічний простір та пропонувати нові вектори розвитку Харкова.

Серед успішних кейсів команди: боротьба проти «одоробла» на площі Свободи, створення київського урбан-парку на ВДНГ та розробка проєкту культурного центру «Механіка»

Що пропонують для відбудови Охтирки?

Зараз фахівці з UrbanReform збираються працювати з містами, що зазнали руйнувань від повномасштабного російського вторгнення, зокрема Охтиркою у Сумській області.

«Довгий час ми розмірковували, яким може бути системний підхід та як ці міста мають виглядати у майбутньому. Аналізували досвід, радилися з нідерландськими та українськими колегами, розповідають вони на своїй Інстаграм-сторінці. — І сьогодні запускаємо проєкт “Охтирка: Урбан Візія”, де хочемо затестити партисипативний підхід до процесу відновлення та поекспериментувати з новими підходами».

За словами архітекторів, урбан-візія — це стратегічний документ, який визначає концепцію майбутнього розвитку міського простору. Він пропонує поєднання соціальних зв’язків, забудованого середовища та довкілля.

Автори проєкту пропонують розробити нові рішення для малих українських міст, які страждають від екологічних проблем, спричинених війною та економічними складнощами.

«Разом з активною міською спільнотою ми визначимо сфери розвитку та потенціали міста. Будемо працювати над пошуком нових партнерів, експертів та можливості для міста через поширення інформації про Охтирку та результатів проєкту», — пишуть активісти UrbanReform.

Команда обіцяє розробити план дій для подальшого розвитку Охтирки, і невдовзі оголосить першу подію.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк