Головна - Новини - Кабмін ухвалив рішення про об’єднання інженерно-педагогічної академії з ХНУ Каразіна

Кабмін ухвалив рішення про об’єднання інженерно-педагогічної академії з ХНУ Каразіна

Час прочитання: 2 хв

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про об’єднання Української інженерно-педагогічної академії (УІПА) з Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна (ХНУ).

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

13 лютого Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження «Про реорганізацію Української інженерно-педагогічної академії». Це означає, що академію невдовзі приєднають до ХНУ.

В Кабміні мотивують це рішення тим, що через брак ресурсів УІПА не може повноцінно працювати. Це нібито штовхає академію до впровадження непрофільних спеціальностей і розмиття місії академії. А приєднання до ХНУ має дати їй можливість сфокусуватися на якісній підготовці педагогів до професійної освіти.

«Таке рішення ухвалено в контексті модернізації мережі ЗВО, що є важливим завданням Стратегії розвитку вищої освіти в Україні, — кажуть у Міністерстві освіти та науки України.

Надалі це сприятиме створенню потужних університетів, які зможуть задовольняти потреби регіонального ринку праці та створювати більше можливостей здобуття якісної вищої освіти, розвивати важливі для держави напрями підготовки фахівців».

В Інженерно-педагогічній академії заявили, що вважають об’єднання недоцільним. До того ж, весь процес нібито відбувався без обґрунтування від МОН.

«Постанова Кабміну вийшла. Наша позиція залишається незмінною — вважаємо, що це об’єднання недоцільне. Усе відбувалося без обґрунтування від Міністерства. Не було зустрічі із нашим колективом, зі студентством. Поки плану роботи немає, все на словах. Колектив вишу та студентство обурені. Все відбувалося за нашими спинами», — сказав «Суспільному» перший проректор академії Сергій Петров.


Читайте також:


Що цьому передувало?

Наприкінці січня Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, який займається реформою вишів, заявив про рішення об’єднати УІПА з ХНУ імені В.Н. Каразіна. 

Об’єднати вирішили через те, що за останні десять років рівень працевлаштування випускників УІПА не перевищує 25%.

«Хочу звернути увагу, що цей виш [УІПА, — «Люк»] має найвищу в Харкові кількість осіб чоловічої статі [віком] 25+, яких прийняли за минулий рік на навчання. Я думаю, ми всі розуміємо, про що йде мова, — зауважив Михайло Винницький, — Так само це виш, який має надзвичайно високу кількість вступників і, взагалі, осіб, які вчаться за заочною формою навчання. В принципі, нема нічого проти заочної форми. Але питання в тому, чи зможе ця форма забезпечити в такій кількості настільки необхідну якість».

У відповідь на це 5 лютого колектив Української інженерно-педагогічної академії зібрався у пресцентрі «Укрінформу», щоб пояснити свою позицію щодо ідеї Міністерства освіти про злиття їхнього вишу з ХНУ ім. Каразіна. Тоді в УІПА заявили, що не бачать сенсу в об’єднанні, а про ідеї Кабміну взагалі дізнались зі ЗМІ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк