Головна - Новини - Харківська міськрада каже, що не проводила демонтаж трамвайної колії на вулиці Весніна (оновлено)
…

Харківська міськрада каже, що не проводила демонтаж трамвайної колії на вулиці Весніна (оновлено)

Час прочитання: 3 хв

Міська влада Харкова продовжує затягувати судовий процес щодо знищення нею трамваю на вулиці Весніна, який сполучав Салтівку з центром міста. Одразу два департаменти надіслали до суду документи про свою непричетність до демонтажу.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбувається?

У Харкові вже майже пів року триває суд щодо знищення трамвайного сполучення на вулиці Весніна влітку 2022 року. Тоді на демонтаж колії та розширення проїжджої частини міська влада витратила близько 200 мільйонів гривень з бюджету міста, змушуючи робітників працювати під постійними російськими атаками на Харків. Під час одного з таких обстрілів загинув один з працівників.

Представники міськради постійно затягують судовий процес, не надаючи необхідні документи на запит судді або просто ігноруючи засідання. Проте на засіданні 11 жовтня представниця Харківської міської ради Ілона Гевел надала суду частину необхідних документів. Про це повідомила одна з позивачок за цією справою — Ірина Кравченко.

У відповіді очільника харківського Департаменту інфраструктури Олександра Мирошниченка йдеться про те, що ані сам департамент демонтаж колій не проводив, ані міськрада рішень щодо цього йому не надавала.

Відповідь міського департаменту інфраструктури
Відповідь міського департаменту інфраструктури

«Як це може бути, що орган, якій відповідає за громадський транспорт, не в курсі, що відбувається з трамваєм у місті? І хто міг прибрати рейки, окрім департаменту, який за них відповідає?»питає пані Кравченко у Facebook.

То хто ж тоді демонтував рейки?

Ірина Кравченко також опублікувала відповідь від іншого міського департаменту — житлово-комунального господарства. Його директор Віталій Мірошник (не плутати з Мірошниченком) зазначає, що два роки тому харківський Департамент будівництва та шляхового господарства відкрив тендер на реконструкцію вулиці Весніна. Його виграло київське підприємство «Блек Сі Консорціум», з яким Департамент уклав відповідний договір.

Відповідь міського департаменту ЖКГ
Відповідь міського департаменту ЖКГ

Проте, далі у документі зазначено, що вже у червні 2022 року договір з «Блек Сі Консорціум» розірвали, роботи підрядником не виконувалися, грошей він не отримав. Департамент ЖКГ також не забезпечував демонтаж колії.

Того ж дня, коли проходило останнє судове засідання щодо цієї справи, харківський міський голова Ігор Терехов провів пресконференцію. На запитання журналіста «Люка», чому міськрада не надає суду потрібні документи щодо реконструкції вулиці Весніна, він дав ухильну відповідь:

«Я ж не можу коментувати суд, — сказав Терехов, — Там не було реконструкції, тому й тендерна документація відсутня. Колію демонтували через те, що вона була пошкоджена під час обстрілів. Реконструкція не проводилася».

Що міськрада казала про трамвай на Весніна раніше?

Відповідь міського голови суперечить попереднім заявам речника міськради Юрія Сидоренка, який у травні 2022 року писав саме про реконструкцію вулиці Весніна, яку, за його словами, запланували ще до початку повномасштабного вторгнення та російських обстрілів міста

Відповідь речника Харківської міської ради Юрія Сидоренка зодо демонтажу трамвайних колій
Дпис речника міськради Юрія Сидоренка про демонтаж трамвайних колій

Харківська міська рада у 2022 році на своєму офіційному Telegram-каналі також неодноразово називала роботи на вулиці Весніна реконструкцією. Але це вже суперечить постанові Кабінету міністрів України, що не дозволяє витрачати кошти на реконструкцію під час воєнного стану.

Скріншоти з офіційного Telegram-каналу Харківської міської ради за 2022 рік
Скріншоти з офіційного Telegram-каналу Харківської міської ради за 2022 рік

UPD 26/10: Сьогодні, 26 жовтня об 11:00, відбулось перше судове засідання по суті справи. Представники міськради були на місці. Вони наполягали, що міська рада як колегіальний орган не приймала жодних рішень з реконструкції на вулиці Весніна (вони називали її «ремонтними роботами»). Відповіді на питання «Хто тоді провів роботи?» представники не дали. Роботи були дрібні і поточні, а хто проводив демонтаж — невідомо, незважаючи на те, усі структурні підрозділи міськради підзвітні самій раді та мають подавати відповідну документацію.

Також представниця міськради не дала відповіді на питання Храмова скільки грошей витратили на демонтаж трамвайної колії і де зараз знаходяться демонтовані рейки. 

Пізніше представниця міськради згадала у своїх аргументах «Програму розвитку електротранспорту Харкова». За її словами, гроші за цією програмою не витрачені і рішення у 2022 році не були виконані.

Суддя виставила вимогу надати письмове пояснення і вказати, чи звертались представники міськради до правоохоронних органів з приводу демонтажу невідомими особами. Наступне засідання призначили на 8 листопада на 10:00.

«Люк» продовжує стежити за ходом цієї справи у суді.

Текст — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк