Головна - Новини - Суд зобов’язав міськраду пояснити, скільки коштувало знищення трамвая на вулиці Весніна

Суд зобов’язав міськраду пояснити, скільки коштувало знищення трамвая на вулиці Весніна

Час прочитання: 2 хв

Окружний адміністративний суд Харкова зобов’язав міську раду надати громадській діячці офіційну відповідь щодо вартості робіт із демонтажу трамвайних колій на вулиці Весніна. Справа тягнеться з весни минулого року.

«Люк» ділиться подробицями.

Хіба вже не виграли суд по трамваю на Весніна?

Не зовсім так. Минулого разу, 19 січня, розглядалася справа  щодо законності демонтажу колій на вулиці Весніна та Журавлівському узвозі. Тоді Харківський окружний адміністративний суд визнав дії міської ради такими, що суперечать закону та затвердженому генеральному плану Харкова. Проте не зобов’язав чиновників повернути рейки на місце, посилаючись на формальний привід.

Витяг із постанови суду щодо відновлення трамвайцної колії на вулиці Весніна
Витяг із постанови суду щодо відновлення трамвайної колії на вулиці Весніна

Вчора, 12 лютого, у тому ж суді слухалася інша справа — за позовом харків’янки Ірини Кравченко, яка з літа 2022-го намагається з’ясувати, яким коштом проводився демонтаж. На її неодноразові запити міськрада спочатку відповідала вимогою сплатити 600 гривень за сканування документів, а потім надіслала пошкоджені файли, з яких неможливо видобути хоч якусь інформацію.

Ще у березні минулого року суддя Андрій Сліденко зобов’язав міську владу знову розглянути запит позивачки та надати їй відповідь. Проте чиновники спочатку намагалися оскаржити це рішення через апеляцію, а пізніше заявили, що, начебто, відповіли на запит, надіславши «Укрпоштою» два листи: 4 та 20 жовтня 2023 року. Сама пані Кравченко заперечує, вказуючи, що остаточну відповідь вона не отримала взагалі, а на листі від, нібито, 4 жовтня стоїть поштовий штамп з датою «21.11.2023».


Читайте також:


Що вирішив суд щодо фінансування демонтажу рейок на Весніна?

На засіданні, що проходило 1 лютого, представниця Юридичного департаменту міськради Олена Бабак намагалася перекласти на «Укрпошту» відповідальність за недоставлений лист із відповіддю міськради. За її словами, під час російських обстрілів було пошкоджено посадові електронні підписи, тому міські чиновники зараз не можуть відправляти електронні листи — лише паперові. Тоді суддя Сліденко зобов’язав її надати суду відповідні докази.

Проте на вчорашньому засіданні Олена Бабак цього так і не зробила. На запитання судді, чому не можна було надати пані Кравченко відповідь рекомендованим листом, який би підтверджував його отримання, чиновниця відповіла, що це не передбачено міськрадою. Вона послалася на посадову інструкцію, яка дозволяє надсилати відповідь або електронним листом, або звичайним. Проте довести відправлення документів «Укрпоштою» Бабак все ж не може.

Ірина Кравченко (праворуч) під час дебатів щодо фінансування робіт на вулиці Весніна
Ірина Кравченко (праворуч) під час дебатів щодо фінансування робіт на вулиці Весніна

Повторний розгляд цієї справи почався з того, що міські чиновники вимагали визнати недійсним виконавчий лист, який змушує їх надіслати документи Ірині Кравченко. Проте, зважаючи на рішення про визнання дій міськради незаконними, суд повторно зобов’язав міську владу виконати рішення суду та надати відповідь на запит щодо вартості робіт на вулиці Весніна, який пані Кравченко намагається отримати вже півтора року.

Антон Алохінссон, фото Олени Носиревої, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк