Головна - Новини - Волонтер Олег Каданов закликає підписати петицію проти обмеження постачання на фронт

Волонтер Олег Каданов закликає підписати петицію проти обмеження постачання на фронт

Час прочитання: 2 хв

У грудні почне діяти постанова Кабміну, що значно обмежує можливості волонтерів ввозити дрони та товари подвійного призначення. Попри заяви Мінсоцполітики, нові правила обурили громадські організації та волонтерів, які допомагають захисникам України у зоні ведення бойових дій. Вони створили петицію проти введення в дію цієї постанови.

«Люк» ділиться подробицями.

Що відбувається?

З 1 грудня 2023 року набирає чинності постанова Кабінету міністрів України №953,  яка змінює правила митного оформлення гуманітарної допомоги, значно ускладнює її ввезення та надає урядовцям і місцевим чиновникам широкі повноваження. Фактично, вона загрожує скороченням постачання на фронт дронів та інших товарів подвійного призначення.

Раніше митну декларацію міг подавати на пункті пропуску представник кінцевого отримувача гуманітарної допомоги — зазвичай, це був водій. Електронна форма також існувала, але не була обов’язковою. Нова ж постанова Кабміну передбачає створення саме електронних декларацій та публічних звітів щодо розподілу гуманітарної допомоги.

Також нові правила скасовують гарантійні листи від військових частин, які  раніше спрощували ввезення товарів військового та подвійного призначення волонтерам і громадським організаціям. Попри те, що нові правила напрацьовувалися спільно з ними, як заявляє Міністерство соціальної політики України, ряд громадських діячів з цим не згодні.

Зокрема, про це тиждень тому написала Дана Ярова, волонтерка та членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України:

«Черговий удар по волонтерах, обурюється вона у Facebook. — Це прям красівоє на ніч стосовно волонтерської допомоги. Мені здається, чи ми вже вирішили закінчити війну?».

У своєму дописі вона також оприлюднила інструкцію щодо ввозу гуманітарної допомоги після 1 грудня. Вона складається з 20 пунктів. Зокрема, у пунктах 16 та 17 йдеться про те, що при неподанні звіту протягом 90 днів задекларована гуманітарна допомога вважається використаною не за цільовим призначенням. Її отримувач у такому разі втрачає свій статус, якщо не є бюджетною установою.

Як можна вплинути на рішення уряду?

Харківський музикант та волонтер Олег Каданов закликав підтримати петицію про відтермінування вступу в дію постанови Кабміну та внесення змін до неї:

«Всі, хто у волонтерському двіжі або дотичні, всі в частковому чи повному ахуї стосовно нової постанови Кабміну,написав він у Facebook. — Не думаю, що ця постанова повністю доконає волонтерський рух, але землю з-під ніг вибʼє точно! Друзі, будь ласка, підпишіть цю петицію і максимально розповсюдьте інфу!».

Редакція «Люка» доєднується до цих закликів. Підписати петицію про відтермінування постанови 953 можна на сайті Кабміну за посиланням.

Текст — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк