Головна - Новини - Фільм «20 днів у Маріуполі» потрапив до шортлиста премії «Оскар»

Фільм «20 днів у Маріуполі» потрапив до шортлиста премії «Оскар»

Час прочитання: 2 хв

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» харківського фотожурналіста Мстислава Чернова увійшов у короткий список премії «Оскар». Це останній крок перед номінацією.

«Люк» розповідає, у яких категоріях фільм номінується на премію.

Про номінацію

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» потрапила до шортлиста цьогорічної кінопремії «Оскар». Про це повідомив автор фільму, харківський фотожурналіст Мстислав Чернов.

«Шортлісти в двох категоріях. Документальній та Міжнародний фільм»,написав він у Facebook.

Зазначимо, що до короткого списку в другій категорії український фільм потрапив вперше в історії.

Про фільм «20 днів у Маріуполі»

Окрім Мстислава Чернова, над фільмом «20 днів у Маріуполі» працювала команда інформагентства Associated Press (зокрема, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко) та монтажери найдовшого документального серіалу телерозслідувань FRONTLINE

Журналісти-розслідувачі Associated Press (Василиса Степаненко, Євген Малолєтка, Мстислав Чернов) та команда студії FRONTLINE (Мішель Мізнер, Рені Аронсон-Рат)

Стрічка розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення: обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.

Прем’єра відбулась 20 січня 2023 року на фестивалі незалежного кіно Sundance в США. Там стрічка отримала приз глядацьких симпатій. Також фільм здобув низку нагород від Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society та Sheffield DocFest 2023 (Велика Британія). У травні творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією.

З 31 серпня 2023 року стрічка стала доступна для перегляду в українських кінотеатрах.

Презентація фільму Чернова «20 днів у Маріуполі». Кінофестиваль Sundance, США

Читайте також:


Про цьогорічний «Оскар»

Церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії «Оскар» запланована на 10 березня 2024 року у Лос-Анджелесі. Номінантів оголосять 23 січня 2024-го. 

Нагадаємо, 18 вересня 2023 року Український Оскарівський Комітет обрав фільм «20 днів у Маріуполі» для представлення України на кінопремії. Окрім цієї стрічки, у національному відборі брали участь ще чотири фільми: 

  • «Залізні метелики» Романа Любого;
  • «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука;
  • «Терикони» Тараса Томенка;
  • «ШТТЛ» Аді Вальтера — спільне виробництво України та Франції. 

Олександра Пономаренко, фотографії PR-служби Мстислава Чернова, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк