Головна - Новини - У Харкові покажуть документальний фільм про збитий літак рейсу МН17

У Харкові покажуть документальний фільм про збитий літак рейсу МН17

Час прочитання: 2 хв

Цієї неділі, 9 липня, у Харкові пройде допрем’єрний показ фільму Романа Любого «Залізні метелики». Ця документальна стрічка розповідає про збиття літака рейсу МН17 над Донеччиною влітку 2014 року та спроби Росії уникнути відповідальності за цей злочин.

«Люк» взяв коментар у творців фільму та розповідає деталі.

Про що цей фільм?

20 липня у всеукраїнський прокат виходить фільм Романа Любого «Залізні метелики». 

Стрічка розповідає про події літа 2014 року, коли російські війська збили пасажирський літак малазійських авіаліній, що виконував регулярний рейс МН17. 298 пасажирів та членів екіпажу загинули. Уряд країни-агресора одразу почав заперечувати свою причетність до катастрофи, намагаючись приховати її справжні обставини та покласти провину на Україну. 

Фільм поєднує документальні та архівні кадри з художніми та фантазійними елементами. За допомогою музики, танцю, перформансу та відеоарту творці стрічки акцентують увагу глядача на сюрреалістичних обставинах справи. Це дозволить йому побачити подію з різних точок зору та пов’язати воєнні злочини Росії у минулому та теперішньому.

«Назва фільму “Залізні метелики” повʼязана зі шрапнеллю від ракет ЗРК “Бук”. В уламках та тілах загиблих знайшли шрапнелі у формі метелика, які згодом стали доказами у розслідуванні катастрофи рейсу MH17», — пояснюють його творці у коментарі для «Люк».

Де відбудеться прем’єра?

Фільм «Залізні метелики» вже презентували на кількох міжнародних кінофестивалях: американському Sundance, німецькому Berlinale, українському Docudays UA та на чеському фестивалі у Карлових Варах.

Спеціальний допрем’єрний показ стрічки «Залізні метелики» пройде 9 липня о 18:00, у Art Area ДК на вулиці Чернишевській, 13.

Вхід за добровільний донат на будь-яку суму.

Фільм представлятимуть його творці з «Вавилон’13» — неформального об’єднання українських документалістів, які вже понад девʼять років розповідають про боротьбу українців за свою незалежність. Після показу стрічки на глядачів чекає її обговорення.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк