Головна - Новини - Харківський ЛітМузей зібрав майже 700 тисяч гривень на ЗСУ завдяки аукціону «Рожевий дегенерат»

Харківський ЛітМузей зібрав майже 700 тисяч гривень на ЗСУ завдяки аукціону «Рожевий дегенерат»

Час прочитання: < 1 хв

У Харківському літературному музеї завершився благодійний аукціон, де можна було виграти репринт першої збірки Сергія Жадана «Рожевий дегенерат» та копії інших артефактів з колекції музею. Їм вдалося зібрати на ЗСУ майже 700 тисяч гривень.

«Люк» розповідає детальніше.

Чого досягли на аукціоні?

ЛітМузей повідомив, що за кілька місяців, що триває аукціон, вдалося розіграти 85 із 100 наборів з копіями експонатів музею. Ставки за кожен із них варіювались від 2000 до 21 тисячі гривень. 

Таким чином вдалося зібрати майже 700 тисяч гривень, які вже передали на потреби ЗСУ.

«Зухвалий харківський український андеграунд думав, що може стати мейнстрімом. І через 30 років це відбулося. Те, що на початку 1990-х сприймалося як виклик, сьогодні стало культурною спадщиною.

Усвідомлюючи це, ми створили для вас обмежений наклад папок з репринтом «Рожевого дегенерата» і копіями тих експонатів, які показують неочевидний український Харків початку 1990-х», — йдеться в публікації.


Читайте також:


Що це за аукціон?

Проєкт створили до 30-річчя виходу першої збірки Жадана «Рожевий дегенерат». Його мета — актуалізувати «непомітні та невидимі» харківські 90-ті роки, під час яких велика кількість прикладів самвидаву опинилася на смітнику. 

Переможці виграли репринт першої збірки Жадана «Рожевий дегенерат», копію «Трактора. Приватної газетки Сергія Жадана», журнал «Ґіґієна», буклети, запрошення та афіші літературних заходів 1990-х років.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк