Головна - Новини - Майстерня balbek bureau завершила всі написи на станції «Київська»

Майстерня balbek bureau завершила всі написи на станції «Київська»

Час прочитання: < 1 хв

Майстерня balbek bureau відновила всі керамічні написи на харківській станції метрополітену «Київська».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

19 березня засновник майстерні Слава Балбек повідомив, що вони завершили виробляти нові літери для станції метро «Київська».

«Відновили літери та закрили неслабий збір для моїх друзяк з 92-ї ОМБр, адже кожна з 64-х літер має свого донора та індивідуальний номер», — прокоментував Балбек.


Читайте також:


Що за скандал був з «Київською»?

«Київська» була однією з двох останніх в Україні станцій метро, де назва на платформі залишалася російською. Її не змінювали протягом десятиліть, оскільки — як і на «Пушкінській» — вона була виконана художнім шрифтом та вписувалася у загальний стиль оформлення станції.

Влітку 2023 року автор блогу про міський електротранспорт Максим Цвеліх звернув увагу, що напис замінили на український:

«Замість того, щоб провести архітектурний конкурс та замінити оригінальні камʼяні буквені плити схожими за стилістикою тільки українською мовою — вирішили просто топорно поставити сірі плити з буквами Calibri Bold,написав він на своїй Facebook-сторінці. — Жодного архітектурного конкурсу, жодного бажання зберегти айдентику станції та архітектурну цінність станцій метро. Це засмучує».

Після суспільного розголосу, що відбувся у соціальних мережах, Харківський метрополітен опублікував розʼяснення з приводу заміни написів на колійних стінах станції «Київська»

«У звʼязку з необхідністю дотримання норм законодавства України було виконано дерусифікацію написів на колійних стінах станції, — зазначалось у дописі. — Вказане візуальне рішення тимчасове. Його виконання було обумовлене неможливістю виготовлення у короткі терміни елементів деяких недостаючих літер аналогічним шрифтом та з відповідних матеріалів».

Пізніше стало відомо, що balbek bureau розробили нові літери, які були встановлені у вересні 2023 року.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк