Головна - Новини - «Сміливі відновлювати» — як волонтери допомагають відбудовувати Харківщину

«Сміливі відновлювати» — як волонтери допомагають відбудовувати Харківщину

Час прочитання: 2 хв

Волонтерська група «Сміливі» допомагає розбирати завали та відбудовувати пошкоджені росіянами будівлі у Київський, Чернігівській та Харківській областях. Організатори поступово розширюють свою географію та закликають харків’ян приєднуватись.

«Люк» розповідає детальніше, як працюють «Сміливі» та як до них долучитися.

Що це за проєкт?

«Сміливі відновлювати» — це волонтерська ініціатива з відбудови пошкоджених російськими військами приватні будинки, квартири та муніципальні установи у Київський, Чернігівській та Харківській області. Це не вичерпний список, географія діяльності поступово розширюється.

Волонтери працюють за чотирма напрямками:

  1. Розбір завалів — початковий етап, без якого неможливі будь-які наступні дії;
  2. Консервація — тимчасове закриття шпарин у будинках та квартирах (вибиті вікна, двері, дахи тощо);
  3. Відбудова — повноцінний ремонт муніципальних закладів (шкіл, дитячих садків, амбулаторій);
  4. Новобудова — проєктування та допомога у зведенні  нуля нових споруд соціального призначення.

Наразі «Сміливі» найбільше зосередилися на перших двох етапах. Це може бути один і той самий об’єкт, або різні. Організатори обіцяють напередодні повідомляти, які самі роботи проводитимуть. 

Найближчим часом на Харківщині планується велике волонтерство, яке проходитиме частково у будні, частково у вихідні. Більше про проєкт можна дізнатися на офіційному сайті.

«Сміливі відновлювати» є частиною всеукраїнської ініціативи Be Brave Like Ukraine
«Сміливі відновлювати» є частиною всеукраїнської ініціативи Be Brave Like Ukraine

Як долучитися до «Сміливих»?

Харківський осередок зараз працює по окремих запитах, надалі планується виїздити на об’єкт щовихідних та іноді по буднях. Щоб потрапити на волонтерство, потрібно додатися у чат проєкту. Після реєстрації координатор надішле вам деталі у приватні повідомлення.

За пару днів до виїзду організатори анонсують зустріч та створять опитування, де можна проголосувати за вашу можливість поїхати. Також напередодні виїзду ви отримаєте деталі щодо часу, місця зустрічі та розподілу по точках. У вихідні волонтери забезпечують транспорт з Харкова до конкретних локацій, по буднях доведеться добиратися самостійно.

Перше волонтерство — відновлення зруйнованої росіянами школи у Руській Лозовій. Воно стартує сьогодні, 23 серпня і триватиме до 27 серпня. Всі деталі можна знайти у Telegram-каналі харківського осередку «Сміливих».

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк