Головна » Новини » Компанія, що будувала фортифікації на Харківщині, пов’язана з ОПЗЖ та рф, — ЗМІ

Компанія, що будувала фортифікації на Харківщині, пов’язана з ОПЗЖ та рф, — ЗМІ

Час прочитання: 2 хв

Одна з компаній, що будувала фортифікації на Харківщині, пов’язана з забороненою проросійською партією ОПЗЖ та рф.

«Люк» з посиланням на hromadske розповідає детальніше.

Що сталося?

Вчора, 21 серпня, hromadske опублікували розслідування щодо будівництва фортифікацій на Харківщині. Вони проаналізували судові ухвали за кримінальними провадженнями щодо цін на деревину і з’ясували, що більшість з них зникли. Однак в одному із рішень вказано, що будівництвом займалась ТОВ «ПРОЄКТНИЙ АЛЬЯНС».

«Досудовим розслідуванням встановлено, що деревина, яка надійшла на адресу Департаменту житлово-комунального господарства від ТОВ “ГЕРЦ ІНДУСТРІЯ”, використовувалася під час виконання договорів з будівництва фортифікаційних споруд, укладених з низкою товариств, зокрема ТОВ “ПРОЄКТНИЙ АЛЬЯНС”. 

Оглядом об’єктів встановлено неякісне їхнє виконання (засипані траншеї, підвалені конструкції, наявність тріщин та отворів тощо). Територіальною громадою на баланс споруди прийняті не були у зв’язку з неякісним та неповним виконанням робіт, а також невідповідністю технічній документації», — йдеться в ухвалі.


Читайте також:


Що відомо про цю компанію?

ТОВ «ПРОЄКТНИЙ АЛЬЯНС» засновано три роки тому, наразі компанія отримала замовлень на понад 1,2 мільярди гривень. Вони брались за реконструкцію соціальних об’єктів, будівництво у сферах тероборони та зведення фортифікацій. Лише цього року ХОВА перерахувала компанії 266 мільйонів гривень.

Власниками ТОВ «ПРОЄКТНИЙ АЛЬЯНС» є Андрій Колос та Олександ Сорочинський. Колос — колишній начальник департаменту економіки ХОВА, а також член виконкому Харківської обласної ради, який колись балотувався від ОПЗЖ. Тоді ж він був помічником нардепа Олександра Фельдмана (колишній «регіонал» та член ОПЗЖ)

Олександр Сорочинський, за інформацією видання, мав раніше бізнес з громадянином росії. У 2013 році суд постановив ліквідувати їхню спільну компанію, але вони досі цього не зробили.

Також на початку 2023 року, коли «Проєктний альянс» активно отримував підряди ХОВА, серед його засновників був Ігор Рожков. Людина з таким самим ім’ям в російських реєстрах зазначена як громадянин рф, який є засновником кількох російських будівельних фірм. Родина Рожкова, до якої входить і його брат Микита Рожков — депутат Харківської райради, теж від ОПЗЖ, — свого часу активно вела бізнес в рф.

opzzh2

opzzh

Що цьому передувало?

У 2024 році департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА уклав 223 договори щодо будівництва фортифікаційних споруд на загальну суму в 4,51 мільярда гривень. 

Всі договори укладені за прямою процедурою, без проведення тендерів та без завантаження кошторисів. Відомості про роботи були відсутні через те, що об’єкти пов’язані з обороною країни. Середня ціна деревини у фірм, які брали участь у схемі, за кубометр сировини складала (з логістикою):

  • ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» (укладено договорів на поставку 3544,5 куб. м на загальну суму в 28,5 мільйонів гривень) — 8 028 гривень.
  • ТОВ «Атт-Буд» (укладено договорів на поставку 20365,1 куб. м на загальну суму 100,4 мільйонів гривень) — 4 929 гривень.
  • ТОВ «Сатисбуд» (укладено договорів на поставку 19273,5 куб. м на загальну суму 98 мільйонів гривень) — 5084 гривень.
  • ТОВ «Герц Індустрія» (укладено договорів на поставку 24123,2 куб. м на загальну суму 116,1 мільйонів гривень) — 4 813,3 гривень.
  • ФОП Чаус І. О. (укладено договорів на поставку 4313,4 куб.м. на загальну суму 18,9 мільйонів гривень) — 4 381,4 гривень.

Пізніше з’явилась інформація, що фірми мають ознаки фіктивності, крім цього, у суспільства виникли сумніви щодо якості виконаних робіт. У відповідь на це ХОВА провела низку брифінгів, де пояснювала ситуацію.

Потім Харківський антикорупційний центр опублікував розслідування, в якому його спеціалісти проаналізували кримінальне провадження СБУ, де йдеться про махінації на постачанні деревини для фортифікацій на Харківщині.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк