Головна - Новини - «У горлі ком». Гурт «ДахаБраха» презентував нову пісню і кліп до неї

«У горлі ком». Гурт «ДахаБраха» презентував нову пісню і кліп до неї

Час прочитання: 2 хв

Гурт «ДахаБраха» випустив нову пісню «A Lump In Your Throat» («У горлі ком»). Основою кліпу стали фото та відео українців з укриттів. Також колектив закликав підписати петицію на підтримку відновлення України.

«Люк» розповідає детальніше.

Що зробили музиканти?

3 лютого етнохаус гурт «ДахаБраха» (DakhaBrakha) поділився у своїх соціальних мережах кліпом, у якому музиканти використали особисті фото і відео українців: як ті переживали російські бомбардування на початку повномасштабного вторгнення, як ночували в метро та укриттях, як рятувалися від війни.

Це перша пісня, яку випустив гурт за два роки повномасштабної війни Росії проти України.

Як працювали над піснею та кліпом?

У січні цього року «ДахаБраха» зібралися на семиденну репетицію. За словами фронтмена гурту Марка Галаневича, впродовж тижня колектив записав чотири нові композиції, серед яких була і пісня «У горлі ком». Автором тексту і музики став Марко.

«”У горлі ком” прийшла мені в голову в одну з ночей цих днів. Вона не зовсім притаманна нашій творчості, тому, я очікував що коліжанки можуть забанити, і я б не планував тоді сперечатися, — згадує Марко. — Показав. І дівчата, і [художній керівник гурту, — «Люк»] Влад Троїцький відреагували схвально. Одразу вирішили як зробити відео до неї».

Для створення кліпу музиканти звернулися до українців та просили їх надіслати особисті фотографії і відео про події війни.

«Це можуть бути “родинні” світлини з укриттів, з ванних кімнат, з коридорів тощо. Світлини з домашніми улюбленцями можна теж. Ідея в тім, щоб ще раз нагадати усім, в яких умовах живуть сьогодні українці, і що нам все ще потрібна підтримка цивілізованого світу», — просили у колективі.


Читайте також:


Що ще просить гурт?

Окрім нагадування про те, що війна в Україні триває і щодня забирає життя, новим кліпом «ДахаБраха» закликали світ підписати петицію Центру громадських свобод Make Russia Pay («Змусити Росію заплатити»). Петиція містить заклик до лідерів країн G7 та держав-членів ЄС використати російські заморожені гроші на підтримку й відбудову України.

«Ми б хотіли нагадати світові про те, за яких умов живуть українці останні два роки. А також знову просити про підтримку як звичайних людей, так і урядів західних країн», — додав Марко Галаневич.

Підписати петицію можна за цим посиланням.

Що відомо про гурт «ДахаБраха»?

«ДахаБраха» — український музичний гурт, який виконує пісні українською, кримськотатарською, англійською та німецькою мовами. Лауреати Шевченківської премії 2020 року.

Учасники гурту визначають свій стиль як «етнохаос» та використовують у творчості записи українських та кримськотатарських народних пісень. 

З початку повномасштабного вторгнення гурт активно виступає за кордоном, зокрема, в США та Європі. Зібрані на концертах кошти музиканти передають на потреби ЗСУ. Наприклад, у 2023 році гурт передав фонду «Повернись живим» понад мільйон гривень в межах акції з допомоги саперам «Нам тут жити». 

Текст — Олександра Пономаренко, обкладинка — Макс Бурєнок

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк