Головна - Новини - Нові стандарти, старий підрядник. Що відомо про будівництво першої підземної школи у Харкові

Нові стандарти, старий підрядник. Що відомо про будівництво першої підземної школи у Харкові

Час прочитання: 2 хв

1 жовтня харківський міський голова Ігор Терехов повідомив про плани побудувати у Харкові «першу в Україні підземну школу». Вже відомо, хто виконуватиме роботи і як саме класні кімнати адаптують до вимог воєнного часу.

«Люк» розповідає деталі.

Що відомо?

Минулої неділі, 1 жовтня, мер Харкова Ігор Терехов у своєму Telegram-каналі анонсував будівництво підземної школи:

«Ми плануємо побудувати першу в Україні підземну школу, яка відповідатиме найсучаснішим нормативним вимогам до захисних споруд. Таке укриття дасть змогу продовжити безпечне очне навчання тисячам харківських дітей навіть під час ракетних загроз», — написав міський голова.

Згодом журналісти «Суспільне Харків» опублікували інформацію, що будівництвом займатиметься «Трест Житлобуд-1» — найбільше харківське приватне містобудівне підприємство, яке, фактично, мало монополію на будівництво житла у місті. 

Як обладнають класні кімнати?

Кінцевий бенефіціар та голова наглядової ради акціонерного товариства «Трест Житлобуд-1» Олександр Харченко дав коментар журналістам з приводу будівництва підземної школи:

«Це правильно називати бомбосховищем, але там можна буде навчатися. Воно більш пристосоване до занять, ніж метро. Там будуть більш комфортні умови для учнів, облаштовані класні кімнати. Також організують місце, де діти зможуть відпочивати», сказав Харченко. 

За його словами, площа приміщення складатиме близько 1400 квадратних метрів (зможе вмістити до 450 учнів). Підземну школу будуватимуть за новими нормами до захисних споруд, з більш високими вимогами до вентиляції та захисту від радіації: встановлять протирадіаційні двері, різноманітні фільтри та очищувачі повітря. Основні будівельні роботи планують завершити вже у цьому році.

Нагадаємо, з вересня у Харкові навчання проводиться в метрополітені — працюють класи, розташовані прямо на станціях «Університет», «Перемога», «Метробудівників», «Тракторний завод» та «Академіка Павлова». Школярі комбінують онлайн та офлайн навчання.

Школа
Один з навчальних класів, обладнаних у харківському метро, 1 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник («Суспільне Харків»)

Олександра Пономаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк