Головна - Новини - «Укрпошта» випускає нові марки, присвячені Харківщині та Криму

«Укрпошта» випускає нові марки, присвячені Харківщині та Криму

Час прочитання: 2 хв

До Дня вишиванки, який цього року відзначатиметься 16 травня, «Укрпошта»  випускає нові марки. На них зображено традиційні орнаменти, характерні для харківської та кримськотатарської вишивки.

«Люк» розповідає детальніше.

Що саме відбулося?

Всеукраїнський День вишиванки щорічно святкується у третій четвер травня, цьогоріч — 16 числа. Саме в цей день «Укрпошта» офіційно випустить в обіг нові марки із зображенням елементів традиційної вишивки Харківщини та кримських татар (киримли). Про це сьогодні, 13 травня, повідомив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський:

«Друзі, Ви вже знаєте, що наша марка має пророчі якості. Можливо, це вже передалося нашій команді, — написав він у своєму Telegram-каналі. — Коли ми планували випуск марки до дня Вишиванки, ми, звісно, не знали, якою буде ситуація. Але, мені здається, обрали саме ті регіони, які потребують нашої підтримки зараз»


Читайте також:


Що треба знати про нові марки?

Нові марки розробила українська дизайнерка Оксана Шуклінова. Керівник «Укрпошти» у своєму дописі окремо підкреслює символізм орнаментів, які вона підібрала:

«Кожен український регіон має свій візерунок із закодованою історією. Збіг чи ні, у візерунках на харківській марці закодоване світло, сонце та пробудження життя, — коментує Ігор Смілянський. — Марка з кримськотатарськими орнаментами – незаперечний доказ автентичності півострова, “код народу”, який житиме завжди»

Крим представлено вишивкою на марамі — традиційному для киримли жіночому шалику для голови. Сам візерунок відноситься до ХІХ століття, він виконаний у техніці тамбурної вишивки «к’аснак» (qasnaq). Ці нові марки випускаються за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу та громадської організації «Ель Чєбєр».

Харківську ж вишивку представлено жіночою сорочкою ХІХ століття, на якій зображено півнів. Втім, деякі користувачі соціальних мереж небезпідставно вважають, що це насправді херсонська вишивка, взята з альбому «Художнє вишивання» Олени Гасюк та Марії Степан.

fa4191be4a210c90

Де придбати про нові марки?

Кожній вишивці буде присвячено окремий блок з восьми марок та купону. Тираж кожного блоку — 800 тисяч екземплярів. Передзамовити ці марки можна вже зараз за посиланням.

Офіційне спецпогашення триватиме два дні: 16 травня — у Києві, 17 травня — у Харкові. В останньому візьме участь і сам Ігор Смілянський, аби підтримати команду «Укрпошти» та урочисто запустити марку з харківською вишивкою на її батьківщині.

Також у комплект до нових марок можна придбати художні конверти із зображеннями кримськотатарської вишивки на учкурі (чоловічому весільному поясі, характерному для киримли), та вишивки на рушнику кінця ХХ століття з села Колонтаїв Богодухівського району Харківської області.

Vyshyvanka_Krym_arkush-800x800-1

Vyshyvanka_Kharkivshchyna_arkush-800x800-1

Vyshyvanka_Krym_konvert-800x800-1

Vyshyvanka_Kharkivshchyna_konvert-800x800-1

Текст — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок, редактура — Олександра Пономаренко

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк