Головна - Новини - Загинула письменниця Вікторія Амеліна
…

Загинула письменниця Вікторія Амеліна

Час прочитання: 2 хв

Українська літераторка Вікторія Амеліна зазнала важких поранень під час обстрілу росіянами міста Краматорськ на Донеччині. Про її смерть повідомили колеги та близькі.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Українська письменниця та поетка Вікторія Амеліна була важко поранена 27 червня 2023 року, під час ракетного обстрілу Краматорська Росією. 

Попри зусилля лікарів, 1 липня вона померла від отриманих ран у лікарні. Про це вчора повідомила письменницька правозахисна організація PEN Ukraine:

«Вікторія Амеліна … перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників,повідомляється на сайті PEN Ukraine. —  Коли вони вечеряли в ресторані у центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення. Лікарі та парамедики у Краматорську та Дніпрі робили все можливе, щоб урятувати її життя, але, на жаль, поранення було смертельним. В останні дні життя Вікторії поруч із нею були її рідні та друзі».

Представники організації також повідомили, що це не було випадковим влучанням — росіяни застосували для удару високоточну ракету типу «Іскандер». Наразі відомо про загибель 13 людей, ще близько 60 поранено.

Хто така Вікторія Амеліна?

Вікторія Амеліна — українська письменниця, поетка та публіцистка. Дебютувавши у 2014 році своїм романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», вона призупинила кар’єру в IT-сфері заради письменництва. На її рахунку чотири видані романи, а також кілька збірок та антологій.

Маючи проактивну громадську позицію, вона долучилася до PEN International — міжнародного правозахисного руху журналістів, письменників, науковців, видавців та перекладачів. Виступаючи на міжнародних майданчиках, Вікторія закликала до надання зброї Україні, звільнення українських бранців, утримуваних Росією, та створення спеціального міжнародного трибуналу. З літа 2022 року вона також приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds

Паралельно із письменством Вікторія працювала як документаторка воєнних злочинів на звільнених від російської окупації територіях, зокрема у селі Капитолівка на Ізюмщині, де віднайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка та почала працювати над його виданням. Вона також стала першою резиденткою будинку «Слово» після початку повномасштабного вторгнення.

Антон Алохінссон, фото — Харківський ЛітМузей, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк