Головна - Новини - «Довга Ніч відступила». Пивовари випустили новий сорт, присвячений Харкову

«Довга Ніч відступила». Пивовари випустили новий сорт, присвячений Харкову

Час прочитання: 2 хв

Харківська пивоварня «Пивна Легенда» разом із крафтовим дистриб’ютором BeerFreak презентувала новий сорт пива Kharkiv At Night, присвячений незламності міста. Він приховує великодку на популярне місце зустрічі харків’ян.

«Люк» розповідає, що особливого у цьому сорті та де його можна знайти.

Що це за пиво?

Про випуск нового сорту IPA розповів Олександр Седов, харківський пивний сомельє та засновник бренду BeerFreak. Він присвятив пиво Харкову з тотальним світломаскуванням під час першого року повномасштабної війни:

«Темрява намагалась захопити наше місто, і темрява лежала ночами в Харкові майже весь перший рік після вторгнення. Але Довга Ніч відступила, та обледенілих бруднодупих зомбі з півночі було вибито аж за Стіну Яценюка,написав Седов у своєму Instagram-акаунті.

Світло почало потроху повертатись в місто, а в березні 2023 року у місті дали вуличне освітлення, і це було справжнє свято на благо города і всіх містян. Що це, якщо не маркери перемоги?»

Він також згадав у дописі актора та волонтера Мішу Кабанова, прощання з яким відбулося сьогодні у Харкові:

«Шкода лише, що яскраві зірки на харківському небі інколи гаснуть. Доброї дороги тобі, Михайло. Дякую за все і побачимось у наступному житті».

Kharkiv At Night зварено на хмелі сорту Loral. Він належить до гіркуватого типу American IPA, має присмак грейпфрута та тропічних фруктів, містить ноти фруктових цукерок.

Як і до попередніх, обкладинку до нового сорту розробив Володимир Єрмаков
Як і до попередніх, обкладинку до нового сорту розробив Володимир Єрмаков

Чому пиво так називається?

Етикетку до нового сорту, як і для всієї серії Kharkiv IPA, створив харківський дизайнер Володимир Єрмаков. На ній зображено знаменитий будинок із градусником на майдані Конституції, біля якого харків’яни часто призначають зустрічі одне одному. Олександр Седов вбачає у ньому своєрідний символ незламності міста:

«Харків оживає і вдень і вночі, але ті, хто ще тоді у темряві ходив містом, пам’ятають великий та світлий “градусник”, якій, здається ніколи й не гасили, і який, немов повідомлення з минулого, різав пітьму та казав нам: “Перемога is coming!”. І так воно і буде», — підсумовує він.

Старий будинок на початку вулиці Сумської у 1879 році перебудували для друкарні австрійського підданого Карла Счасні, який мешкав тут же разом із сім’єю.Через 30 років архітектори Мунц та Шпіґель знову переробили будівлю — цього разу вже у стилі модерн для Північного банку. На верхніх поверхах розташовувалися Вищі жіночі медичні курси. 

Будівля Північного банку (ліворуч), початок ХХ століття
Будівля Північного банку (ліворуч), початок ХХ століття

Останню реконструкцію будинок пережив у середині 1920-х років — на ньому надбудували ще один поверх та переробили фасади за проєктом архітектора Єрмілова. Знаменитий градусник на будівлі з’явився лише у 1976 році. За весь цей час у нього кілька разів била блискавка, через що його доводилося капітально ремонтувати.

Антон Алохінссон, ілюстрація Володимира Єрмакова, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк